Afbeelding

Twee schilders, één doek

Kunst en cultuur 242 keer gelezen
MOOK - Onder het motto ‘Gun uw kunst een tweede kans’ houdt de Stichting Jacques van Mourik in het weekeinde van 13 en 14 november weer een kunstverkoopweekeinde in Mook.

Sinds 1992 geeft Stichting Jacques van Mourik bijna jaarlijks particulieren de kans om hun kunst (uit de regio) te koop aan te bieden. “Dat kan gaan om mensen die bijvoorbeeld kleiner gaan wonen en geen plaats meer hebben, of gewoon van bepaalde werken afwillen”, zegt initiatiefnemer Margreet Janssen Reinen. Zij geeft aan dat, hoewel het de achttiende editie al is, er ieder jaar genoeg nieuwe kunstwerken in de verkoop gaan. “Het kan gaan om een kleine aquarel van een paar tientjes tot een schilderij van groot formaat van Van Mourik dat meer dan 2500 euro opbrengt.”

Prijs
De prijs bepaalt de eigenaar zelf, of de Stichting adviseert een reële vraagprijs. Gedurende één kijk- en koopweekeinde wordt het werk aangeboden. Bij verkoop ontvangt de Stichting 15 procent van de verkoopprijs als donatie voor het aankoop- en restauratiefonds. Hiervan kan dus bijvoorbeeld werk van de Stichting gerestaureerd worden. Heeft het werk geen koper gevonden, dan kan de eigenaar het na afloop meenemen en heeft de actie hem niets gekost.
“Vorig jaar waren er zo’n 150 kunstwerken, waarvan er twintig verkocht werden”, aldus Margreet. “Dat is wat minder dan andere jaren, de kunst heeft altijd erg te lijden onder een economische crisis. De franje wordt dan als eerste achterwege gelaten. We zijn benieuwd of het dit jaar weer een beetje is aangetrokken.”

Verloop
De eerste werken zijn inmiddels al aangeleverd en het belooft volgens Margreet weer een gevarieerd aanbod te worden, met werk van onder anderen Jacques van Mourik, Peter Job, diverse leden van de familie Cox, Frans Fiddelers en Henk Cornelder. Wie werken heeft van schilders uit de Plasmolen, het Land van Cuijk, Limburg of Brabant die in redelijke staat zijn, kan contact opnemen met de Stichting Jacques van Mourik: stichtingvanmourik@planet.nl. Ook kwaliteitsstukken van andere kunstenaars buiten de regio zijn welkom.
De werken kunnen ingebracht worden in Mook op vrijdag 12 en zaterdag 13 november van 10.00 tot 11.00 uur. De expositie van (regio)kunst uit particulier bezit is te bezoeken op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur in het Gemeentehuis van Mook.

[image=153195]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant