Afbeelding

Geen helder antwoord zonering ‘Volkel’

Algemeen 49 keer gelezen
MILL - De halfjaarlijkse bijeenkomst van de Commissie Overleg & Voorlichting Milieuhygiëne Volkel (COVM) had vorige week woensdag in Mill een bijzonder vlot verloop. En toch passeerden er agendapunten die impact kunnen hebben voor bewoners vanwege de vliegbewegingen van toestellen van de militaire vliegbasis Volkel.

Zo kwam een oude vraag over de wettelijke inkadering van de militaire vliegbasis aan de orde. Indien volgens het Luchthavenbesluit de basis onder de Crisis- en Herstelwet wordt ondergebracht, kan dit consequenties hebben voor de zonering [verruiming vliegruim, red.]. Bovendien staan bij deze wet een aantal procedures buitenspel, waardoor ook betrokken gemeenten geen bijstellingen kunnen afdwingen. Behalve boven Mill en St Hubert oefenen de straaljagers van Volkel ook boven grondgebied van de gemeenten Cuijk, Uden, Veghel, Landerd en Boekel.

Niet aannemelijk
Volgens aanwezige vertegenwoordigers van het Ministerie van Defensie is het niet aannemelijk dat de basis Volkel onder de Crisis- en Herstelwet komt. Ze beloofden erop terug te komen tijdens de volgende COVM-bijeenkomst, die op 20 april 2011 plaats vindt.
Overigens bleek uit onafhankelijk onderzoek van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) dat Volkel in de afgelopen periode binnen de normen van de vergunning was gebleven. Er zijn wel klachten geregistreerd, maar die waren binnen de aangewezen contouren of lussen van het oefengebied [‘sigaarvormige zones’, red.] of boven locaties waar de vliegtuigen incidenteel hebben gevlogen.

‘Stippenkaart’
Vanuit de vergadering werd aan afgezanten van Defensie gevraagd een ‘stippenkaart’ te maken, waarop de klachten worden aangestipt. De mensen van Defensie gaven aan hier best aan te willen werken maar dat hier momenteel geen budget voor is. Omdat de betrokken zes gemeenten in het vlieggebied van Volkel een ‘stippenkaart’ als waardevol beschouwen, gaan ze hier vanuit de COVM gezamenlijk per brief op aandringen bij het Ministerie van Defensie.
Een directe toezegging kregen de gemeenten overigens wel, want besloten werd dat de openbare stukken van COVM voortaan mogen worden gepubliceerd op de websites van de zes gemeenten.

[image=153181]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant