Afbeelding

Plan 'Achter de molen 2' gestart

Algemeen 130 keer gelezen
RIJKEVOORT – Door het leggen van de eerste steen, gaf wethouder Jos de Graaf vorige week maandag het officiële startsein voor de bouw van het plan ‘Achter de molen 2’ in Rijkevoort.

Het bijzondere aan het project, dat het maximale aantal van veertien woningen (type 2-onder-1-kap) gaat omvatten, is dat de toekomstige bewoners (jongeren van 21 tot 49 jaar) zelf de rol van projectontwikkelaar voor zich opeisen. Die primeur voor de gemeente werd door wethouder Jos de Graaf toegejuicht.

Geen keurslijf
De starters hebben zich verenigd in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), waardoor ze gezamenlijk als projectontwikkelaar optreden. Het drukt de bouwkosten met 10 procent.
Uitgaande van het goedgekeurde ontwerp bouwt elke deelnemer zijn eigen huis. Er is geen keurslijf, zoals bij veel projectontwikkelaars het geval is. Aannemer Claassen uit Bakel neemt de ruwbouw voor zijn rekening maar in de afbouwsfeer is elke koper vrij dit zelf in te vullen. Denk aan elektra, sanitair, glas en schilderwerk. Sleutelklaar opleveren kan overigens ook.
De gemeente Boxmeer werkte volop mee, zo stelden zowel Jan Verkuijlen (adviseur van de CPO) als wethouder De Graaf. Zo besloot de gemeenteraad begin dit jaar tot 25% korting op de bouwgrond voor deze starterswoningen, mits deze onder de bouwprijs van 181.000 euro (Von) blijft. “De meeste kopers maken hier gebruik van. Het is toch mooi meegenomen.” Van de provincie ontvingen de starters per woning 4000 euro subsidie aan voorbereidingskosten.

Vetsnelling
Het tegelijkertijd opstarten van de bestemmingsplan- en bouwvergunningprocedure heeft volgens Verkuijlen zeker een half jaar tijdwinst opgeleverd. “Wat dat betreft heeft de gemeente zeker zijn nek uitgestoken.” Wat coöperativiteit betreft geeft Wiliam Meulman, bouwkundige en met Jan Verkuijlen en Jan Albers adviseur van de CPO, die de gemeente “een vette voldoende” met een rapportcijfer tussen 8 en 8,5. Verkuijlen wees erop dat inmiddels onder andere vanuit de Dorpsraad Holthees interesse is getoond voor het ‘Rijkevoortse model’.
De verwachting is dat de eerste woningen in maart 2011 in ruwbouw worden opgeleverd.

[image=153170]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant