Afbeelding

Afsluiting ramadan dit jaar in Boxmeer

Religie 383 keer gelezen
BOXMEER – Een maandlang stond het leven van moslims in het teken van de ramadan. Ook in de regio Boxmeer. Vrijdag was de laatste dag en werd het Suikerfeest gevierd in de gymzaal van basisschool De Weijerhof.

Tijdens de ramadan mogen moslims dertig dagen overdag niet eten, drinken, roken of seks hebben. Het einde wordt in de eerste dag van de tiende maand gevierd met ‘Eid ul-Fitr’ of het Suikerfeest. Tijdens dit feest zorgen rijkere moslims voor armere, door ze kleding en voedsel te geven. Ook staat het Suikerfeest in het teken van zoet eten, cadeautjes en familiebezoeken.
[image=150304]
Gebedshuis
Het Suikerfeest is dit jaar niet elders in de regio, maar voor het eerst in Boxmeer afgesloten. De moslims konden de gehele ramadan naar het gebedshuis voor het avondgebed: ‘Tarawih’. Initiatiefnemer Sadik Mouridi is tevreden met het verloop. “Het ging als kraanwater door de leiding. De mensen waren blij dat ze niet meer naar Cuijk of Venray hoefden te gaan voor het bidden. Daarnaast heeft de burgemeester een maaltijd met ons gedeeld in het gebedshuis.”

Afsluiting
In de gymzaal wordt de ramadan afgesloten met nog een gebed. Na het gebed omhelzen de ongeveer zestig aanwezigen elkaar en feliciteren ze elkaar door ‘Eid Mubarak’ of gefeliciteerd met het Suikerfeest te zeggen. De bekeerde Jaap van Mierlo is hier één van. “Ik werk bij een autogarage en daar hadden wij een kleine gebedsruimte gemaakt. Maar een gebedshuis waar we met zijn allen kunnen bidden is nog mooier.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant