Afbeelding

Klaas vd Heijden: Kruisband meestal herstellen

Algemeen 630 keer gelezen
MILL – Bij het binnenrijden van Mill kan je er bijna niet omheen: Kliniek ViaSana. Een ziekenhuis? Neen. Een privékliniek? Nee, ook niet. ViaSana is een instelling voor medische specialistische zorg. Een initiatief destijds van chirurg Klaas van der Heijden en Fitland-eigenaar Maarten van Kempen waar ViaSana in gehuisvest is. Na een rondleiding langs indrukwekkende operatiekamers een CT- en MRI-scan en zelfs een heus restaurant, is er maar één conclusie mogelijk: een volwaardige hypermoderne kliniek, waar het aan niets ontbreekt.

Tekst en foto’s: Peter Kuijpers

[image=89496]

Kruisbandletsels
In 2005 ging de kliniek van start. De directie bestaat uit Maarten van Kempen, Jos Althuyzen en chirurg Klaas van der Heijden. (53). Als operationeel directeur is Johan de Bruin aangesteld. ViaSana werkt met een personeelsbestand, inclusief de medisch specialisten, van rond de 140 werknemers. Van der Heijden kreeg zijn opleiding tot orthopedisch chirurg in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Werkte in diverse ziekenhuizen waar hij zich specialiseerde in de arthroscopische (kijkoperatie) chirurgie van de knie en schouder. De laatste jaren, voor hij in Mill van start ging, was hij werkzaam in het Bernhoven ziekenhuis in Veghel. Van der Heijden was een van de eerste orthopedisch chirurgen in Nederland die een VKB (voorste kruisband)volledig arthroscopisch reconstrueerde. Inmiddels staat de teller op ruim 12000 knieoperaties waaronder heel veel kruisbandletsels .

Door de handen van Klaas van der Heijden gingen al heel wat (regionale) knieën. Een afgescheurde kruisband. Het angstsyndroom van elke sporter. Hoogste tijd voor een paar vragen….
1 – De wachtlijsten bij ViaSana zijn een stuk korter dan bij de reguliere ziekenhuizen?
“Dat was in het begin. Nu loopt het echt storm en worden die lijsten ook weer wat langer, daar ontkom je niet aan. Maar over het algemeen kunnen we patiënten vrij snel helpen.”

2 – Wat is jouw kijk op de NSF verzorger en medische zorg bij sportclubs?
“Die zijn heel belangrijk. Het begeleiden van sporters en het geven van massages kan stimulerend werken. Vooral het herkennen van blessures en trauma’s eist ervaring en een gedegen opleiding. Worden de ongemakken ernstiger, komen ze toch weer hier terecht.”

3 – De ‘aanslagen’ op ledematen, bij onder anderen het voetbal, zijn soms tenenkrommend. Bevreesd je dat?
“Soms wel ja. Het is niet direct de schuld van de spelers zelf. De arbitrage staat dat toe. Het is soms heel erg dramatisch om te zien. Ik heb zelf gerugbyd. Eigenlijk een veel ruigere sport, maar dingen die ik soms bij het voetbal zie kwam je daar niet tegen. De discipline was beter en vooral het respect voor elkaar en de arbitrage. Dat mis ik bij het voetbal een beetje.”

4-Wat houdt een kruisbandoperatie nou exact in?
“Wij maken hier gebruik van materiaal uit het eigen lichaam. We halen een stukje pees uit de knie of hamstrings. Dit stukje weefsel wordt dan in knie aangebracht op de plek van de kapotte kruisband. De operatie duurt ongeveer één uur.”

5 – Wat is de hersteltijd?
“Reken op een half jaar. Ik zeg altijd: je moet zes maanden geen bal aanraken. De zwelling van de knie is dan weg en de natuurlijke genezing is voltooid. Die band moet namelijk eerst aangroeien in het bot en dat heeft nu eenmaal zijn tijd nodig. Je mag later in die eerste zes maanden wel hardlopen en fietsen, maar geen rotaties in je knie provoceren. Dan volgt het actieve herstel met fysiotherapie en gerichte trainingen voor de knie. Met wedstrijdsport kan acht tot negen maanden na de operatie weer begonnen worden.”

[image=89498]
6 – Soms worden kruisbanden niet hersteld en moet het spierstelsel de stabiliteit brengen
“Dat gebeurt wel eens helaas. Maar beter is om de band te vervangen. De knie heeft behalve een buigende en draaiende functie ook een schuivende functie. Het onderbeen schuift ten opzichte van het bovenbeen naar voren of naar achter. De kruisbanden zijn ervoor om dit te remmen. Zonder kruisband is dit bijna niet mogelijk.”

7 – Kan de meniscus en het kraakbeen beschadigd raken bij een kapotte (voorste) kruisband?
“Juist, door de toegenomen speling (schuiflade) komt er veel meer druk op de meniscus en het kraakbeen, waardoor deze ook kapot kunnen gaan. Als je de kruisband herstelt kan je dit voorkomen. Dus nogmaals mijn advies is: vaak repareren.”

8 – Hoe belangrijk is gerichte hersteltraining?
“Die is superbelangrijk. Wat bijvoorbeeld een John Paul Willems (momenteel hersteltrainer bij Blauw Geel, red.PK) doet bij clubs is geweldig. Dat bevordert de gezonde terugkeer in de wedstrijdsport. Ik ken hem nog van clubs waar hij heeft gewerkt. Maar goede fysiotherapeutische begeleiding is natuurlijk ook prima.”

9 – Wat is je mening over tapen?
“Sommigen gewrichten, zoals de enkel, kunnen best preventief gebandageerd worden. Bij andere gewrichten werkt tape alleen ter stimulering van de propriocepsis (het activeren van receptoren in spier en pees die een goede communicatie bevorderen tussen het gewricht en de hersenen. De coördinatie dus.” Red. PK NSF sportmasseur)

10 – Tot slot: welke sporten beoefen jezelf?
“Ik heb altijd graag rugby gespeeld. Maar het risico voor mijn handen is veel te groot. Ik fiets en mountainbike veel en mag graag gaan zeilen. Ook schaats ik in Eindhoven en heb deze winter een aantal tochten gereden. Ik woon in Veghel en pak vaak de fiets om naar mijn werk in Mill te gaan. Toch elke dag 42 kilometer (21 km enkel) Bewegen houd je fit daar kan geen medicijn tegenop.”

[image=89497]
www.viasana.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant