Afbeelding

Lions Golftoernooi voor oogzorg Nepal

Algemeen 77 keer gelezen
CUIJK - Wie gehandicapt is in een ontwikkelingsland, is dubbel gehandicapt. Zoals de blinden en slechtzienden in Nepal. Eén van de armste landen ter wereld, waar de inwoners het door politieke instabiliteit bovendien steeds moeilijker hebben gekregen. De Lions Club Land van Cuijk en Noord-Limburg organiseert op 11 september voor de vijfde keer het Golftoernooi Bleijenbeek, waarvan de opbrengst gaat naar het project Oogzorg Nepal en een weeshuis in Zambia.

De Lions Club heeft in Nepal twee projecten geadopteerd. Eén ervan is het oogziekenhuis in Mechi in het oosten van Nepal. Daar wordt oogzorg verleend aan niet minder dan 100.000 patiënten per jaar. Staar is er volksziekte nummer één. Elk jaar worden 12.000 operaties uitgevoerd. Nieuwbouw was één van de grootste wensen van het ziekenhuis en daar heeft de Lions Club, samen met steun van Wilde Ganzen, NCDO, Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen en diverse andere sponsoren, voor kunnen zorgen. Vanaf november biedt het hospitaal voortaan ruimte aan 170.000 patiënten en 20.000 operaties.

[image=98883]

Zien
Ingeklemd tussen India en de Himalaya heeft het bergachtige Nepal een erbarmelijk wegennet. In het westen ligt het Himalaya Eye Hospital van Pokhara. Elke dag staan hier 250 mensen aan de poort. Jaarlijks worden er 6.000 staaroperaties gedaan. Maar juist in dit gebied is de bereikbaarheid erg moeilijk. Daarom trekken medewerkers van het ziekenhuis tien keer per jaar de bergen in om oogzorg te verlenen in tot tijdelijk ziekenhuis ingerichte schoolgebouwen. Zo worden nog eens duizenden blinden weer ziend.

Arnold Roelofs en Rob Honings zijn enkele van de Lions die al diverse malen voor eigen rekening een bezoek brachten aan het land. “150 Jaar geleden hadden we hier dezelfde problemen”, aldus eerstgenoemde. “Kun je je voorstellen wat het betekent als je weer kunt zien en je niet meer afhankelijk bent van anderen? Wij kunnen daarbij geweldig helpen: een staaroperatie kost misschien 20 euro. Daar een klein kapitaal, voor ons een bedrag dat we beslist kunnen missen.”

In de watten
Het ziekenhuis van Pokhara wordt momenteel grondig gerenoveerd. De financiering is nog niet helemaal rond, maar met het komende golftoernooi en een daaraan gekoppelde golfclinic hoopt de Lions Club het gat weer verder te dichten. Vaste deelnemers zijn inmiddels aangeschreven, maar ook anderen mogen zich uiteraard melden. Deelnemers worden de hele dag in de watten gelegd. Arnold Roelofs: “Zij worden naar hun tee gebracht in een koets of met een Rolls Royce. Bij acht van de holes wordt een culinair hoogstandje en een drankje gepresenteerd. De directeur van Wilde Ganzen komt het toernooi openen.”

Een deel van de opbrengst van het golftoernooi gaat naar nog een ander project van de Lions Club: een weeshuis in Zambia. Het land heeft 11 miljoen inwoners en is ontwricht door aids. Een groot deel van de bevolking tussen 20 en 40 jaar is overleden. De economie is totaal ingestort en er zijn bijna een miljoen wezen. De Lions steunen er een weeshuis, samen met de stichting Lang Leve het Zambiaanse Kind.

Voor nadere informatie en aanmelden voor het Lions Land van Cuijk en Noord Limburg Golftoernooi 2009, ga naar: www.lionsnet.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant