Afbeelding

Ooievaarsjong geringd

Opmerkelijk 58 keer gelezen
GENNEP – Het ooievaarsjong uit het nest op de historische stadhuis in Gennep is zaterdagmorgen geringd. Het vijf weken oude beestje onderging het ringen gelaten. Voor de handeling waren, vrijwilligers van het Ooievaarsproject Nederland, Wim van Nee en Annemieke Enters uit het Drentse Emmen naar Noord-Limburg gekomen.

[image=102780]

[image=102781]

Het Gennepse ooievaarsjong is de enig overgeblevene uit het nest van vier. De drie andere gezinsleden overleefden de kraamtijd niet. Ooievaarsjongen hebben het moeilijk in de eerste fase van hun leven. Weersinvloeden trekken zware wissel op de gezondheid maar er zijn meer belangrijke factoren. “Ook de voeding is belangrijk. Als de ouders er niet in slagen gevarieerd voedsel te geven wordt het lastig. Dan eten ze stro uit het nest en restanten van braakballen. We vinden regelmatig dode ooievaarsjongen die een harde bal in de buik hebben. Dat duidt op niet goed verteerd voedsel”, legt Annemieke Enters uit. Samen met Wim van Nee trekt er zij wekelijks op uit om ooievaars te ringen. “Niet iedereen mag ooievaars en vogels in het algemeen ringen. Daar moet je wel bevoegd voor zijn. We dan dat al twintig jaar maar we zijn nog nooit in Limburg geweest.”

[image=102782]

[image=102783]

[image=102784]

De Gennepse uiver onderging het ritueel gelaten en timide, nadat hij van het nest gelicht werd. Op de grond naast het stadhuis lag het beestje er onder toeziend oog van alle belangstellenden wat hulpeloos bij. “Dat is een natuurlijke reactie. Dieren die niet kunnen vluchten als ze gevaar vermoeden reageren zo”, zegt Enters. Het jong werd goed onderzocht en opgemeten voordat het voorzien werd van de ring met unieke code. Voordat de vogel in boodschappentas teruggebracht werd naar het vertrouwde nest werd het dier nog snel gewogen. “Hij/zij weegt 3350 gram”, aldus Wim van Nee.

[image=102785]

[image=102786]

Eenmaal terug op het nest liet de jonge ooievaar zich voorlopig niet meer zien. Ook na de terugkeer van de ouders hield het beestje zich verscholen. De eerste vlucht van de jonge ooievaar wordt verwacht wanneer het beestje ongeveer tien weken is.

[image=102787]

[image=102788]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant