Afbeelding

Streekraad Het Groene Woud en De Meierij van start

Algemeen 91 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - In de Knoptoren in Sint-Oedenrode vond op donderdag 25 juni de eerste officiële bijeenkomst plaats van de nieuwe Streekraad Het Groene Woud en De Meierij. Het dagelijks bestuur van de Streekraad vormt tevens het bestuur van de nieuwe stichting Streekhuis Het Groene Woud en De Meierij. Mét een nieuwe voorzitter: Jan Melis.

De Streekraad en de nieuwe stichting zijn een gevolg van de fusie van drie organisaties: Reconstructiecommissie De Meierij, Bestuurlijk Platform Het Groene Woud en het Innovatieplatform Duurzame Meierij (IDM). Het fusieproces is twee jaar geleden gestart en nu, met de eerste vergadering van de streekraad en oprichting van de nieuwe stichting, beëindigd. In de Streekraad zitten vertegenwoordigers van alle organisaties die te maken hebben met het Nationaal Landschap Het Groene Woud en het gebied in en rondom het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Organisaties zoals alle gemeenten en de drie steden, waterschappen, ZLTO, Kamer van Koophandel, Regio-VVV, BMF, terreinbeheerders en organisaties voor leefbaarheid en cultuur(historie). Onafhankelijk voorzitter is Jan Melis, oud-CDA-fractievoorzitter in Provinciale Staten en eigenaar van Melis Gieterijen in Tilburg.

[image=103982]

Ambitie
Jan Melis: “De ambitie van de Streekraad is om de kwaliteit van het gebied te versterken. Een goed evenwicht tussen economie, ecologie en de leefbaarheid is daarbij het uitgangspunt. Ik vind het belangrijk dat de Streekraad als een groot collectief gaat functioneren, met behoud van de eigen identiteit van de organisatie van de vertegenwoordiger. Maar naar buiten moeten we één gezicht zijn en ambassadeurs van Het Groene Woud en De Meierij.”

[image=103983]

Stichting Streekhuis
Tijdens de eerste Streekraadvergadering is de Stichting Streekhuis Het Groene Woud en De Meierij opgericht. In het dagelijks bestuur van de Streekraad zitten vertegenwoordigers namens elke geleding in de Streekraad; zij vormen tevens het bestuur van de nieuwe stichting. De geledingen zijn natuur en water, economie en leefbaarheid. De volgende personen hebben zitting in het bestuur: Jan Melis (onafhankelijk voorzitter), Jan Brenninkmeijer (plattelandsgemeenten), Geert Snijders (steden), Tiny Arts (waterschappen), Herman van Ham (ondernemers in de groene ruimte), Jan Baan (terreinbeheerders, natuurorganisaties), Frans van Beerendonk (regionaal bedrijfsleven), Rein de Laat (toeristisch recreatieve sector) en Ger van den Oetelaar (leefbaarheid). De stichting is verantwoordelijk voor de uitvoering van het gebiedsprogramma van de Streekraad en voor de exploitatie van het Streekhuis Het Groene Woud en De Meierij in Liempde.

Afscheid
Met de fusie tussen de drie organisaties en de oprichting van de nieuwe Streekraad werd ook afscheid genomen van een zestal personen die zitting hadden in de gefuseerde organisaties. Ger van den Oetelaar bedankte als ex vice-voorzitter van de reconstructiecommissie De Meierij de volgende personen voor hun inspanningen: Lambert van den Berg (ex-voorzitter reconstructiecommissie De Meierij), Jack van de Aa (Waterschap Brabantse Delta), Jan Jansen (ZLTO), Sjef Denissen (ZLTO), Ton Jenniskens (Waterschap De Dommel), Chris Segers (Natuurmonumenten).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant