Gouden mispel voor Ger van den Oetelaar

  •   keer gelezen
MOLENHOEK – Dinsdag 15 december ontving de Boxtelse wethouder Ger van den Oetelaar uit handen van VNC-directeur Jaap Dirkmaat de Gouden Mispel. Dit voor zijn tomeloze inzet en draagvlakvergroting voor het behoud, herstel en duurzame financiering van het landschap van Het Groene Woud. Met name de succesvolle streekrekening werd door Dirkmaat geroemd.

[image=122138]

De prijs van de Gouden Mispel bestaat uit een afgietsel van een mispeltak in brons met goud op de vrucht. Dirkmaat, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC): “De mispel komt alleen in heel oude landschappen voor; het is de oermoeder van de appel. We reiken nu voor het vierde jaar de Gouden Mispels uit. De winnaars zijn steeds mensen die een essentiële bijdrage hebben geleverd aan het behoud en herstel van het Nederlandse cultuurlandschap.”

Tomeloze inzet
“Ger van den Oetelaar is een voorbeeld van een persoon die daadwerkelijk werk maakt van het herstel van het cultuurlandschap”, aldus Dirkmaat. “En hiervoor heeft hij de streekrekening bedacht; een geldmachine die zorgt dat het streekfonds vol geld loopt zonder dat bedrijven het gevoel hebben daadwerkelijk geld te geven. Als pilotgebied voor financiering van het landschap maakt Het Groene Woud met Ger van den Oetelaar in de voorhoede hun status meer dan waar. De Gouden Mispel is dan ook ten zeerste door hem verdiend.”

Klaar als het klaar is
Van den Oetelaar toonde zich erg enthousiast met de Gouden Mispel en reageerde op zijn eigen karakteristieke wijze: “Een geldmachine klinkt mooi, maar uiteindelijk is de Streekrekening slechts een middel. Het gaat erom dat het landschap beter, mooier wordt. Je moet je steeds afvragen ‘wat er klaar is als het klaar is’. Ik stop heel veel van mijn energie in Het Groene Woud en doe wat maximaal in mijn vermogen ligt. Mijn motivatie zit met name in de uitdaging om in het pilotgebied Moerenburg-Heukelom in Het Groene Woud een constructie voor financiering van het landschap te bedenken dat uitrolbaar is over heel Nederland. En uiteraard met de streekrekening als methodiek.”

De Gouden Mispel is de waarderingsprijs van VNC voor personen of organisaties die een uitzonderlijke of essentiële bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het cultuurlandschap in Nederland. Er is gekozen voor de mispel omdat deze zich alleen vestigt in een goed beheerd en rijk agrarisch cultuurlandschap. Tegelijkertijd met Ger van den Oetelaar ontvingen Alexander Rinnooy-Kan (voorzitter SER) en Willem de Beaufort (Landgoed Beekzicht, Gelderland) uit handen van Jaap Dirkmaat een Gouden Mispel.


Meer berichten