Tien vragen: Lucien Roeffen (trainer Festilent)

  •   keer gelezen
CUIJK – Lucien Roeffen (36) woont met zijn echtgenote en twee kinderen in de heerlijkheid Cuijk. Het aangeboren accent laat hierover geen twijfel. Roeffen heeft een profverleden. “Ik was net niet goed genoeg” zegt-ie zelf. Begon met voetballen bij JVC en stond ooit (bescheiden) op de loonlijst bij NEC en VVV in Venlo. SIOL, Wittenhorst, Olympia en recentelijk nog de Stormvogels in Siebengewald zijn ploegen waar hij werkzaam was als trainer.

De Cuijkenaar is werkzaam als gymdocent bij moeilijk opvoedbare kinderen in Eindhoven. ‘Een pracht job’ weet hij kliksport te vertellen. Tekende afgelopen week voor nóg een seizoen in Zeeland. Een persbericht of vermelding deed de club vreemd genoeg niet uitgaan! Ook dat hoort bij prestatievoetbal als punt van kritiek. Alleen al om die reden hoogste tijd voor tien klinkende vragen.

Foto en tekst: Peter Kuijpers

[image=120678]

1. Je bracht het met Stormvogels’28 in je laatste jaar tot de nacompetitie. Was dat het hoogst haalbare voor die club?
“Als we compleet waren gebleven, was er meer mogelijk geweest. De groep was echter smal en dat zou een te smalle basis zijn geweest voor hogerop. Er speelden ook spelers van buiten af. Dat waren nou juist de kwaliteitsimpulsen daar. Als dit type voetballers wegvallen kun je het schudden.”

2. Volg je ze nog wel?
“Jazeker, een paar weken geleden nam aanvoerder Peter Beumers afscheid. Ik vond dat wel een eer dat hij mij daarvoor uitnodigde. Ik heb er hele fijne jaren gehad.”

3. Met wat voor gevoel ging je naar Festilent?
“Met een heel goed gevoel. Ik had al in Siebengewald bijgetekend. Echter plots kwam er een telefoontje uit Zeeland. Ik was daar als eens eerder op gesprek geweest, maar de club gaf destijds de voorkeur aan Klaas Wels. Festilent was voor mij een nieuwe kans. Ik heb dan ook voor mijn gevoel gekozen. Festilent was sowieso een stap hoger en ik wilde weer het Brabantse land in.”

4. De start in Zeeland was stroef. Heb je hierna concessies moeten doen aan je plannen?
“Nee, absoluut niet. Als je die eerste wedstrijden analyseert, voetbalden we zeker niet slecht. Het is dan ook een factor geluk die meespeelt. Ik zag en voelde dat hier meer inzat. Speelt ook mee dat Roy van Lokven de eerste wedstrijden niet meedeed. Dat is een echte klasbak en kan wedstrijden beslissen. Zulke pieken heb je nodig in je team.”

[image=120677]

5. De wereld staat nu op zijn kop bij Festilent?
“Ja, maar dat wil ik ook wat temperen. De eerste wedstrijden hebben we laten zien dat we mentaal soms nog wat te kort komen. We hebben een leuke mix van jong en wat ouder, maar laten we in hemelsnaam met onze voeten op de aarde blijven staan.”

6 Heeft Festilent wat te zoeken in de tweede klasdr?
“De eerste twee promoveren. Ik denk dat we met de huidige groep niet onder hoeven te doen voor clubs als Nulandia of Herpinia. Er moet niks, maar zoals we nu staan zeg ik: waarom ook niet! We willen het ook graag. Een must is dan wel dat ons team kompleet blijft.”

7. Je contract is verlengd horen we nu plots?
“Ja, afgelopen donderdag is het beklonken. Het was intern eigenlijk al een week of vier geleden bekend. Jammer dat mijn assistent en trainer van het succesvolle tweede team: Hans Smits er mee stopt. Hij is aardig op leeftijd (dat is voor je eigen rekening Lucien!!! Red. PK) en hij wil niet meer zo gebonden zijn. Hans is een kanjer en het bestuur doet er alles aan om hem toch nog voor de club te behouden in welke functie dan ook.”

8. Oud-trainer Klaas Wels liep in zijn gedrevenheid wel eens vast in Zeeland. Ervaar jij dat ook?
“Nee, ik los dat anders op. Prestatie kan ook op een andere manier worden ingevuld. We hebben een groep van zeventien man. De concurrentie is groot. Spelers van het tweede kloppen nu echt aan de poort van het eerste team. Vergeet niet ons tweede team speelt reserve hoofdklasse. We trainen dinsdags dan ook samen, dat geeft binding. Donderdags, als we ons meer op de wedstrijd richten, doen we dat apart.”

9. Wat zou je nog verbetert willen zien bij Festilent?
“Er wordt hier heel veel aandacht geschonken aan het eerste team. Geen klachten daarover. Op de eigen website staat dat ook vet geschreven: alle teams krijgen bij Festilent aandacht. Echter bij promotie zullen sommige zaken nog scherper op prestatie gefocust moeten worden.“

10 Wat is je mening over kunstgras?
“Het kunstgras van de laatste tijd, zoals in Veghel, Gemert en Cuijk, is perfect. Ik ben daar sterk voor. Sommige spelers willen liever gras, maar dat is denk ik even wennen. Ik mag hopen dat het snel overal komt. Het is ook de toekomst gezien de kosten van het onderhoud van de velden. Ik snap ook wel de beredenering van enkele spelers, maar als de club mij om advies gaat vragen staat mijn mening vast: Kunstgras graag.”
Meer berichten