Afbeelding

‘Een onderschat stukje historie’

Algemeen 73 keer gelezen
MILL – In de geschiedenisboeken wordt bij de inval van de Duitsers in ons land altijd het accent gelegd op de Grebbenberg en de doorstoot boven de grote rivieren. Ten onrechte, zo blijkt uit vrij recente publicaties.

“De vijand is juist via de spoorbrug Gennep-Oeffelt over de Maas Brabant binnen getrokken en kon zo een snelle opmars naar Frankrijk maken”, zegt Godfried van Run. Hij is de regisseur van de nieuwe, 9-delige geschiedenisserie ‘De Oorlog’. In de aflevering die op 25 oktober op tv komt, gaat het om de periode 1918 t/m 1940. Met als sluitstuk de Duitse treininval van 10 mei 1940. Het leger had mijnen onder de brug gehangen, maar trapte in een list van de Duitsers. “Militair gesproken reed de trein ‘s nachts dwars door de Peel-Raam-stelling en dat was het begin van de bezetting.”

[image=116481]

In de serie vertelt presentator Rob Trip, de nieuwe Anchorman van het NOS Journaal, het verhaal van de bezetting van Nederland door Duitsland en van Nederlands-Indië door Japan, op een nieuwe manier. Hij presenteert vanaf uiteenlopende locaties, van Westerbork tot Bandung en van Arnhem tot Auschwitz. En dus ook vanuit Mill. Daar trof hij Ben Boffen (73) en Willy Sweens (77), destijds twee jonge ooggetuigen en echte kenners van de Duitse treininval. Volgens Van Run bevat de serie vele nooit vertoonde archiefbeelden en geluidsfragmenten en passages uit dagboeken. En veel interessante verhalen, zoals die van Ben Boffen en Willy Sweens.
De uitzending van De Oorlog waarin Mill in beeld komt is op zondag 25 oktober om 20.10 uur op Nederland 2. Zie ook de site: www.deoorlog.nps.nl.http://www.deoorlog.nps.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant