Afbeelding

Op luchtreis in de eigen kist

Opmerkelijk 288 keer gelezen
CUIJK – “Kijk, hier staat hij dan”, zegt Jan Hermsen terwijl hij subtiel over de spiegelgladde rondingen van zijn blauwe met roomwitte BX-2 Cherry streelt. Niet zomaar want hij heeft de ‘tweezitter’ in zes jaar tijd helemaal zelf gebouwd.

Jan bouwde zijn kist in de eigen garage, die hij met vier meter heeft verlengd. “Want anders paste het gewoon niet”, zegt de 63-jarige Cuijkenaar lachend. Jan maakt een belofte waar, “want ik heb mijn vader in ‘68 beloofd mijn vliegbrevet te halen én zelf een toestel te bouwen. Hij was namelijk vliegtuigmaker bij de Luchtmacht. Er zit voor 40.000 euro aan materiaal en onderdelen en instrumenten in. Met hobby-manuren á 15 euro kom je op 125.000 euro.”

[image=113689]

Jan wikte en woog en koos uiteindelijk voor de BX-2 Cherry, een eenmotorig sportvliegtuig (5,5 m lang, 7 m spanwijdte) naar een ontwerp van de befaamde Zwitser Max Brändli.
Nu de bouw is voltooid, begint een nieuwe spannende fase: het vliegklaar maken van de Cherry. Deze maand rijdt Jan met zijn kist naar vliegveld Teuge voor de grondtests, high speed run en de motortests. “Als dat achter de rug is, gaan we de lucht in”, vertelt Jan die sinds 2003 zijn vliegbrevet heeft. Dat behelst een reeks testvluchten en een invliegperiode waarvoor hij bestemmingen in Engeland, Frankrijk en Duitsland in gedachten heeft. “Alles is nieuw maar als je uren vliegt leer je je kist van A tot Z kennen.” En als dat ook allemaal in orde is, is het toestel klaar voor de officiële luchtdoop, waarvoor hij zijn vrouw Astrid wil uitnodigen. “Wat mij betreft komen daar nog heel wat mooie vliegtochtjes naar fraaie bestemmingen achteraan!”
Lees het volledige artikel in nieuwsblad De Maas Driehoek van deze week.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant