Afbeelding

Andere invulling kerken Gassel, Escharen en Velp

Religie 78 keer gelezen
GASSEL/VELP/ESCHAREN | Veel kerken, kloosters of fabriekscomplexen, die een belangrijke bijdrage leveren aan de identiteit van een gebied, kunnen niet meer gebruikt worden in de hoedanigheid waarvoor ze ooit zijn gebouwd.  "Voor de kerken in de dorpen Gassel, Escharen en Velp moet een kerkenvisie komen. Het lukt de kerkbesturen niet om erediensten in alle kerken voort te zetten, dus volgt er op termijn sluiting. We zijn in gesprek met de kerkbesturen en zetten in op behoud van de drie kerken", zegt de Graafse burgemeester Lex Roolvink, tevens portefeuillehouder monumenten en erfgoed.

[image=315830]

Door Annelies Graafsma

De erfgoednota van Grave wordt door hem aangehaald waarin gesteld wordt dat 'aanwezig erfgoed in de vorm van karakteristieke panden voor een belangrijk deel ons gevoel van identiteit bepaalt'. Roolvink: "Als je de kerk ziet, ben je bijna thuis en als je als bezoeker de dorpskern zoekt, kijk je waar de kerktoren is."

'Van belang'
Roolvink vervolgt: "We willen samen met de kerkbesturen bespreken wat we wel of niet willen. We moeten elkaar vinden om een andere invulling te kunnen geven aan deze religieuze gebouwen. Het behoud van de gebouwen vinden we echt van belang, maar dat wil niet zeggen dat alle invullingen denkbaar zijn. Het bisdom in 's-Hertogenbosch heeft een aantal beperkingen aangegeven. Net als bij het proces in Oud-Velp (twee kloosters en een (kunst)kerkje) willen we zonder blokkades  over wat we niet willen, bedenken hoe we het hart van elk dorp, wat het kerkgebouw is,  kunnen behouden. In gesprek met het bisdom hoorden we dat erediensten ook op andere locaties gehouden mogen worden."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant