Afbeelding

Jessica Durlacher bezoekt havo/vwo Metameer

Onderwijs 105 keer gelezen
STEVENSBEEK | Een dag ervoor teruggekeerd uit Israël. En vrijdag 16 oktober was ze bij Metameer in Stevensbeek. Jessica Durlacher was uitgenodigd voor de Dag van de Nederlandse literatuur voor de bovenbouw havo en vwo. De schrijfster van onder andere Het geweten, De dochter en De held volgt de situatie in het Midden-Oosten op de voet. “Mijn dochter studeert in Israël.” Er zijn plannen om samen met haar man naar dit land te verhuizen.

[image=315928]

Jessica Durlacher is populair onder de havo- en vwo-leerlingen op Metameer. Zo blijkt na het gesprek als velen hun exemplaar van het boek 'De held' laten signeren. De leerlingen weten ook goede vragen te stellen aan de voormalige journaliste die het schrijverschap verkoos boven de journalistiek. “Zijn fragmenten uit uw boek autobiografisch?” En: “Heeft u dat pistool nog?” En: “Waarom kiest u een vrouw als hoofdpersonage als u de relatie tussen grootvader en zijn kleinzoon wilt vertellen?”

Mooie antwoorden
De literaire middag met Jessica Durlacher slaat aan. Ze vertelt onderhoudend en geeft uitgebreide en duidelijke antwoorden op vragen van haar jonge publiek. Ze beschrijft in haar romans de impact die de Tweede Wereldoorlog heeft gehad. Ze is een dochter van de tweede generatie. Haar vader, G.L. Durlacher, heeft in verschillende kampen gevangengezeten en Auschwitz overleefd. “Om een grote roman te kunnen schrijven moet ik dicht bij mezelf blijven,” legt ze uit. Dus ja, dan zitten er autobiografische fragmenten in haar boeken. Het pistool bijvoorbeeld bestaat echt. Maar nu heeft ze het niet meer. Haar roman 'De held' gaat over een geheim dat de vader niet vertelt aan zijn dochter maar wel aan haar zoon. Jessica: “Dit verhaal heb ik laten vertellen vanuit het perspectief van de dochter omdat ik zo de relatie tussen opa en kleinzoon beter kan weergeven.”
Met een persoonlijke boodschap of handtekening van Jessica Durlacher verlaten de leerlingen de zaal. Een succesvolle literaire middag is voorbij. De laatste NL-dag die docent Tijn Heijl organiseerde, nu hij na 44 jaar zijn onderwijsloopbaan bij Metameer beëindigt.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant