Afbeelding

Open dag bij nieuwe school Visio in Grave

Onderwijs 126 keer gelezen
GRAVE | Er zijn al bijnamen bedacht voor het opvallende gebouw voor blinde en slechtziende kinderen in Grave. De 'zebraschool', 'barcode' of het 'Engels dropje', om er een paar te noemen. De architect Hans Vesseur ervaart het als een compliment. Marjon Franken, coördinator van de basisschool voor kinderen met een visuele beperking ook; zij vertelt dat de kinderen zich nu al thuis voelen, in tegenstelling tot de buitenkant zit er rust in het gebouw.

Door Annelies Graafsma

[image=316310]

Het echoot er niet. Op zaterdag 7 november is er voor kinderen en volwassenen een open dag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Marjon Franken enthousiast: "We willen de school laten zien, laten zien hoe we werken en de nieuwste hulpmiddelen tonen. Zelf proberen mag ook".
Tuinmannen zijn buiten nog aan het 'inplanten'.  Een enorme brailleklok, een cadeau van de leveranciers,  wordt door technisch medewerkers opgehangen. Franken: "we zijn op dezelfde plek waar de 'oude school' stond , na twee schooljaren terug. Het zwembad is er nog, nu volledig ingebouwd , net als de sportzaal. Het sportterrein met sintelbaan is opgeknapt. Kinderen en jongeren van 4 tot en met 20 jaar kunnen hier, als regulier onderwijs niet mogelijk is, speciaal basis- en voortgezet onderwijs volgen. Er zijn nu 118 leerlingen en 80 medewerkers in allerlei functies. Je kunt altijd instromen en ook weer uitstromen. Soms komen kinderen hier een schooljaar tot rust, maar meestal blijven ze tot het einde van hun schooltijd. Naast de school staan zorgwoningen, verder is dagbehandeling mogelijk, gewoon in een klaslokaal op school."

[image=316311]

Veelheid aan glas
Samenwerking, regie voeren en werken aan zelfstandigheid is de onderwijsvisie, die zichtbaar is toegepast in de architectuur van de school. Naast de groepslokalen met touchscreens en de daarvoor gelegen open en besloten onderwijspleinen, maakt de vloer indruk. Op plaatsen waar een nieuwe gang, met of zonder deur, begint voelt de vloer anders aan. Door flexibel te bouwen kan de school inspelen op krimpen of uitdijen van leergroepen; de leerlingen kunnen door een 'tussenruimte' van de ene klas naar de andere klas lopen. Opvallend is de veelheid aan glas, altijd omlijnd met een zwart kader, ook voor niet-slechtzienden prettig contrasterend. Franken: "De contrasterende kleuren, fel op de vloeren, vaak terra en zwart, geven houvast. Verder zijn er niet veel aanpassingen. Je wilt een afspiegeling zijn van de maatschappij waar ook geen aanpassingen zijn."
Op den duur komt er een pad over het terrein voor voetgangers en fietsers, en dan ligt de school gewoon tussen een woonwijk en het centrum van Grave in.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant