Afbeelding

Opiniecafé in Cuijk massaal bezocht

Algemeen 120 keer gelezen
CUIJK | Op donderdag 8 oktober vond de tiende editie van het Opiniecafé Met Andere Woorden plaats in de vernieuwde Schouwburg van Cuijk. Centrale thema's waren herinrichting van het Cuijkse centrum en de krimp in de regio.

De avond bestond uit een politiek deel voor en een maatschappelijk onderwerp na de pauze. Voor de pauze presenteerde Ruud Dubbeld van MTD Landschapsarchitecten het definititieve 'Ontwerp Herinrichtingsplan Centrum Cuijk'. De aanwezigen werd een centrum vol vernieuwende elementen voorgeschoteld, zoals pleinfonteinen, verlichte geleidestroken en lichtprojecties. De voetganger en de fiets staan centraal, terwijl de automobilist niet langer heerser van de weg is, maar gast in het centrum van de stad. Het plan voorziet ook in integratie van het cultureel erfgoed tot de drie-eenheid horeca, winkelen en cultuur.

[image=315585]

Andere elementen...
De tweede gastspreker was Jack Fijneman die Hutten Horeca uit Veghel vertegenwoordigde en de samenwerking met de schouwburg toelichtte. Met Andere Woorden heeft een kleurrijk palet aan rubrieken en zo traden Iris van der Ham en Emma Loeffen van het Merletcollege op in Jong Talent met de vertolking van prachtige liedjes van Claudia de Breij en Beyoncé. Peter Evers, de alom bekende tekstschrijver, regisseur en theatermaker, roemde in de Gastencolumn de creativiteit en inventiviteit van de Cuijkenaar in 'Cuijk leeft'. In Focus Op was oud-militair Henny Radt het middelpunt en hij nodigde iedereen uit om de rivierkazemat in Katwijk te bezoeken, waar hij enthousiast over vertelde.

[image=315589]

[image=315588]

[image=315587]

[image=315586]

Krimp
De laatste gastspreker was oud-journalist Geurt Franzen, die zijn ideeën over krimp, ontgroening en vergrijzing in het Land van Cuijk verdedigde. Zijn artikel 'Land van Cuijk: Toekomstige regio voor senioren?' was reden genoeg om hem te vragen naar zijn argumenten. Natuurlijk waren er inkoppertjes, zoals grijs is saai, 50 tinten grijs en niet spreken over tobbers maar toppers, ze hebben per slot van rekening wel wat te besteden. Maar de onweerlegbare cijfers spreken boekdelen, wij zijn een krimpregio aan het worden. En hoe pakken we dat dan aan? Denken in kansen en niet in bedreigingen. Maak het stadscentrum toegankelijker door bijvoorbeeld veilige wegen met openbare toiletten, bankjes, zorgvoorzieningen en middagvoorstellingen in de schouwburg. Het meest ludieke verbeterpunt was toch wel het hoogbouw pretpark met op elke etage een decennium vol nostalgie, bouwstijl en bijbehorende muziek. Wie weet, de bezoekers kijken in ieder geval met een verrassende blik naar Cuijk in 2040.

Ogen uitgekeken
Gastpresentator Michiel van Veen, oud-wethouder van Cuijk en nu Tweede Kamerlid, verzorgde de hele avond de aankondigingen. De ongeveer 250 bezoekers hadden er de lange zit voor over, want begonnen met een gratis kopje koffie namens de gemeente, was er alle gelegenheid om je stem te laten horen en de nieuwe schouwburg te bewonderen voor wie dat nog niet had gedaan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant