Afbeelding

Begroting Boxmeer: sluitend, MFA voor Vortum

Politiek 238 keer gelezen
BOXMEER | Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer heeft deze week de begroting 2016 aangeboden aan de gemeenteraad. De begroting 2016 en het meerjarenperspectief 2017-2019 is reëel sluitend. Toch maakt het college zich zorgen. Het wordt steeds moeilijker oplossingen te vinden voor de maatschappelijke vraagstukken waarmee de gemeente geconfronteerd wordt.

[image=302206]

Dat gaat verder dan alleen de zorg: het raakt ook bestuurlijke en ruimtelijke vraagstukken. De stapeling van kortingen in het gemeentefonds legt een onevenredige last op de schouders van de gemeente. Wethouder Jeu Verstraaten (VDB/LO): "Het college wil het goede evenwicht in inkomsten en uitgaven handhaven. Binnen dit kader willen wij onze doelen bereiken: zorg voor kwetsbare burgers, goed onderwijs en een veilig leefmilieu. Door allerlei rijkskortingen, ook nu het economisch iets beter gaat, wordt het steeds lastiger de eindjes aan elkaar te knopen. Samen met de andere gemeenten hebben wij via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het Rijk verzocht de balans in het gemeentefonds te herstellen."

Wenkende perspectieven
De begroting 2016 van de gemeente Boxmeer heeft als thema 'Wenkende perspectieven'. In deze begroting wil het college de doelen verduidelijken en wijzen op de paden die ons mogelijk dichterbij deze doelen kunnen brengen. Ook wijst het college op de financiële kaders en de ingeschatte risico’s bij een aantal paden. Belangrijke actiepunten voor 2016 zijn hierbij: verdere transformatie van de nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, participatie en WMO, implementatie van de nieuwe omgevingswet, start herziening bestemmingsplan buitengebied, versterking van de economische en toeristische structuur en versteviging marktpositie gemeente Boxmeer en Land van Cuijk.

Nieuw beleid
In het investeringsprogramma 2016 is onder andere ruimte opgenomen voor een multifunctionele accommodatie Vortum-Mullem, de accommodatie van de atletiekvereniging Boxmeer en HSV Royals en verbetering van diverse wegen en fietspaden, waaronder de Sportlaan.
De gemiddelde belastingdruk zal in de gemeente Boxmeer in 2016 stijgen met 3,4%. Deze stijging ligt boven het inflatiepercentage van 1%, maar is nodig om een gedeelte van het nadelig effect op te vangen van een wijziging van de boekhoudvoorschriften.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant