Afbeelding

Boxmeer: lichte stijging OZB, opknapbeurt wegen

Politiek 54 keer gelezen
BOXMEER | Bewoners van de gemeente Boxmeer worden volgend jaar niet geconfronteerd met nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Dat blijkt uit de begroting voor 2016. Wel zullen de lasten licht stijgen, omdat de gemeenteraad wordt voorgesteld om de OZB voor woningbezitters met drie procent te laten stijgen. Behalve een multifunctionele accommodatie (MFA) in Vortum-Mullem een accommodatie voor AV Sporting en HSV Royals wordt er ook extra geld uitgetrokken om wegen op te knappen.

[image=314931]

De algehele reservepositie van Boxmeer is met ruim 14 miljoen euro in kas goed te noemen. Ook de weerstandscapaciteit van de gemeente is met een cijfer van 2,6 'uitstekend' (in vergelijking met andere Nederlandse gemeenten, red.). Er zijn voor 2016 geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen aangekondigd.
De gemiddelde belastingdruk zal in de gemeente Boxmeer in 2016 stijgen met 3,8%. Deze stijging ligt boven het inflatiepercentage van 1%, maar is naar eigen zeggen 'nodig om een gedeelte van het nadelig effect op te vangen van een wijziging van de boekhoudvoorschriften'. Behalve de OZB (+3%) gaan ook de rioolheffing (+2,9%) en reinigingsheffing (+6%) omhoog. "In deze bestuursperiode blijft het goede evenwicht in inkomsten en uitgaven, investeringen en schuldenlast prioriteit houden. Zo ontstaat een economische situatie die houdbaar en toekomstbestendig is", licht het college van B en W de begroting voor 2016 en de meerjarenraming tot en met 2019 toe. "Het gaat ons daarbij niet alleen om het financiële resultaat, maar ook om het bijdragen aan bijvoorbeeld de sociale cohesie in de samenleving, aan goed onderwijs of aan menswaardige zorg. En aan de kwaliteit van het leefmilieu. In deze begroting schetsen wij een streefbeeld, een wenkend perspectief: wat willen we bereiken? Wenkende perspectieven liggen in de verte, dus zijn ze niet voor iedereen even scherp zichtbaar. Het is voor velen een stip op de horizon. In deze begroting willen wij de doelen verduidelijken en wijzen wij de paden die ons mogelijk dichterbij onze doelen kunnen brengen."

Investeringen
De gemeente Boxmeer trekt 250.000 euro uit voor de realisering van een MFA in Vortum-Mullem. Voor een accommodatie voor de sportverenigingen AV Sporting (atletiek) en HSV Royals (honk- en softbal) is 180 mille uitgetrokken. Verder worden volgend jaar verschillende wegen en fietspaden onder handen genomen. Het gaat in ieder geval om een reconstructie van de Sportlaan (100.000 euro) en het fietspad langs de Rijkevoortseweg tussen Rijkevoort en Boxmeer (200.000 euro). Ook zal het Bomenplan (75.000 euro) in 2016 worden uitgevoerd.

Samenwerking
In het 229 pagina's tellende begrotingsdocument wordt slechts in een paar regels aandacht besteed aan de regionale samenwerking: er worden geen (nieuwe) initiatieven aangekondigd om de samenwerking in het Land van Cuijk te intensiveren. Duidelijk is ook dat geen nieuwe stappen worden gezet om de samenwerking met Sint Anthonis uit te breiden. Wel houdt de gemeente vast aan versterking van de relatie met dorps- en wijkraden. "Het betrekken van wijk- en dorpsraden bij beleidsvoorbereiding raakt steeds meer ingebed in de organisatie. Deze trend willen wij voortzetten", aldus B en W.
Tevens wordt 60.000 euro uitgetrokken voor 'professionele acquisitie voor de verkoop van bedrijventerreinen, waarbij de voorkeur uitgaat naar een regionale (Land van Cuijkse) oplossing'.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant