Afbeelding

Mook 'ondertitelt' straatnamen

Politiek 97 keer gelezen
MOOK | Inwoners van de gemeente Mook en Middelaar weten straks nog meer van de historie van hun woonplaats. Dat is de wens van het Mookse college van B en W, dat binnenkort twaalf borden van bestaande straatnamen in de gemeente wil 'ondertitelen'.

[image=316640]

Het plan is een ambitie uit het collegeprogramma 2014-2018. Veel van de huidige straatnamen in Mook en Middelaar verwijzen naar een historische gebeurtenis of figuur. Met de toevoeging van een uitleg aan een straatnaam wordt het besef van de cultuurhistorische waarden van de gemeente Mook en Middelaar bij inwoners, passanten en recreanten versterkt.
Bij het opstellen van de ondertitels wordt gebruik gemaakt van de historische kennis van de voormalige heemkundekring De Grenssteen en Stichting Huys te Moock.
De ondertitelde straatnamen zijn verdeeld in alle kernen van de gemeente Mook en Middelaar. De toevoegingen zijn gecategoriseerd in Geloof en Kerk, oorlogen en de Kunstenaarskolonie. In de kern Molenhoek wordt het straatnaambord Passionistenstraat aangevuld met 'Kloostergemeenschap tussen 1907 en 1975 in Molenhoek. De overige ondertitels in Molenhoek worden geplaatst bij de Domicanessenstraat en Fransiscanessenstraat. In Middelaar wordt wijlen Pastoor Driessen geëerd met de ondertitel 'Belangrijk bij herbouw Middelaar na WO II (1911-1976)'. Ook de Lamberstusweg in Middelaar wordt ondertiteld.
In Mook worden de straatnamen die herinneren aan de oorlogen die rond het dorp uitgevochten werden herdacht. Het bord bij de Generaal Gavinstraat krijgt de ondertitel Amerikaanse commandant (1907-1990) tijdens Operatie Market Garden WOII. Bij de straten vernoemd naar veldheren uit de 80-jarige oorlog (Avillaweg, Mendozaweg, Lodewijkstraat en Hendrik van Nassaulaan) komen de nieuwe blauwe borden. In Plasmolen worden kunstenaars Jacques van Maurik en Dirk Ocker geëerd.
Ook wordt nagedacht over een verwijzing naar meer achterliggende informatie via QR-codes, die met een smartphone gelezen kunnen worden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant