De Raamvallei moet de komende jaren weer (her)ontdekt gaan worden.
De Raamvallei moet de komende jaren weer (her)ontdekt gaan worden.

'Verborgen Raamvallei' moet in toekomst boven komen drijven

Politiek 101 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Er zijn in het Land van Cuijk verschillende beken die de naam 'Raam' dragen. De Lage Raam is de hoofdader die stroomt van de Peel tot het gemaal aan de Maas in Grave. Deze Lage Raam wordt gevoed door verschillende kleine waterloopjes, zoals Graafse Raam, Hoge Raam, Halsche Beek en BiestGraaf. Ze liggen allemaal in het ontwikkelgebied de 'Verborgen Raamvallei'.

Door Kees de Bruijn

De Raamvallei herbergt natuur, cultuurhistorische objecten, landgoederen en agrarische en recreatieve bedrijven. Een gebied dat min of meer onontdekt is. Daar komt de komende jaren verandering in. Tevens is het nodig de lokale economie en leefbaarheid te bevorderen. Er zijn vier programma's die de verborgen mogelijkheden van de 'Ramen' moeten ontwikkelen met klinkende namen als 'Robuuste landbouw in een ondernemende ecologische hoofdstructuur', 'CO2 foodprint', 'De verborgen onthaasting & erbij zijn is meemaken' en 'Het verscholen verleden'. Om het geheel in goede banen te leiden zijn er, behalve een bestuurlijk platform, verschillende groepen met vertegenwoordigers van belanghebbende groepen in het leven geroepen.
In 2012 werd begonnen met het gezamenlijk project 'De Raamvallei'. Eerst werd onderzoek gedaan naar de (economische) haalbaarheid van mogelijke projecten. Dit onderzoek geresulteerde in september 2013 in een intentieverklaring. Eind januari 2016 wordt deze samenwerking door 21 partijen bekrachtigd met de ondertekening van een overeenkomst en uitvoeringsprogramma voor de komende tien jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant