De gemeenteraad van Boxmeer wil één Land van Cuijk per 2019. (archieffoto: Diana Derks)
De gemeenteraad van Boxmeer wil één Land van Cuijk per 2019. (archieffoto: Diana Derks)

Boxmeer: 'Eén Land van Cuijk in 2019'

Politiek 318 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De gemeenteraad van Boxmeer heeft donderdagavond in ruime meerderheid ingestemd met een motie die het college van B en W de opdracht meegeeft om voor 1 maart 2016 met een concreet voorstel te komen om de vijf gemeenten in het Land van Cuijk per 2019 te laten fuseren.

Vorige maand droeg de Cuijkse raad het gemeentebestuur in die plaats middels een 'Met de billen bloot'-motie al op om binnen twee jaar met een bestuurlijk besluit te komen over samenwerking. De Boxmeerse raad besloot hierop die motie als bespreekpunt op te nemen. 'Getriggerd' door de recente informatiebijeenkomst van de vijf raden, waarin nogmaals duidelijk werd dat de samenwerking in het Land van Cuijk al tenminste twee jaar stilstaat, besloot een flinke meerderheid (15-5) van de Boxmeerse politieke partijen 'eindelijk de stip aan de horizon te zetten'. LOF, VDB/LO, SP, PK en VVD stemden in met de motie. Alleen het CDA was tegen.

Deadlines en doelen
De aangenomen motie houdt in dat het Boxmeerse gemeentebestuur voor 1 maart 2016 'de route naar één gemeente moet schetsen', inclusief een concrete planning, de financiële tegemoetkoming die daarvoor door het Rijk beschikbaar wordt gesteld en de wijze waarop de bevolking in dit proces kan worden betrokken. "Het onderzoek Hoekse waard van oktober 2015 brengt helder in beeld dat een fusie van gemeenten meer kansen en minder kwetsbaarheden biedt dan een samenwerking met doorzettingsmacht die in het Land van Cuijk zelfs nog niet eens aan de orde is", aldus de vijf partijen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant