Ernst de Vries werkt vrijdag voor het laatst op het Elzendaalcollege in Gennep. (foto: Jos Gröniger)
Ernst de Vries werkt vrijdag voor het laatst op het Elzendaalcollege in Gennep. (foto: Jos Gröniger)

Ernst de Vries: 'Lesgeven is me het beste bevallen'

Onderwijs 520 keer gelezen

GENNEP | Meer dan veertig jaar was Ernst de Vries actief in het onderwijs in Gennep. Vrijdag is de directeur van het Elzendaalcollege Gennep voor het laatst werkzaam op de school waar hij in augustus 1975 als leraar begon. Hoewel hij met pensioen gaat, heeft De Vries zijn school nog niet uit het hoofd gezet. "Misschien word ik vrijwilliger", zegt hij.

Door Jos Gröniger

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Onderwijzen zit Ernst de Vries in de genen. "Mijn opa was in Nederlands-Indië hoofd van de Indische school leraar en mijn vader was sportinstructeur in militaire dienst", zegt de vestigingsdirecteur.

Ingerold
"Ik begon op 1 augustus 1975 als docent Algemeen Vormend Onderwijs en gaf Aardrijkskunde, Nederlands en Maatschappijleer. Dat was op de LTS Sint Martinus. Het schoolgebouw aan de Stiemensweg was toen een paar jaar oud, en erg modern."
Door de jaren werd hij leerlingenbegeleider, leerjaarcoördinator en adjunct-directeur. "Ik deed alles. De laatste zeven jaren ben ik vestigingsdirecteur geweest." In zijn terugblik komt de voorliefde voor het onderwijs naar voren. "Het lesgeven is me het beste bevallen. Ik koos in de jaren '70 voor het onderwijs omdat ik met kinderen wilde werken."
Dat de in Westerbork geboren en naar Bergen verhuisde leerkracht meer in zijn mars had, werd door directeur Leo Faassen onderkend. "Ik ben er ingerold. Leo heeft me destijds gevraagd. Ik ben overigens steeds gevraagd, en heb niet hoeven solliciteren."

Kernwaarden
Van toegewijde leerkrachten verlangde De Vries drie belangrijke eigenschappen. "Om goed te kunnen werken, heb je in het onderwijs loyaliteit en plichtsbesef nodig en durf je verantwoordelijkheden te nemen", zegt de directeur, die graag tussen de leerkrachten en leerlingen staat. "Ik wil samenwerken collega's, die kritisch opbouwend meedenken. Als je openstaat voor kritiek leidt dat tot een prettig werkklimaat. Je moet het goede voorbeeld geven."
Op het Elzendaalcollege worden sinds enkele jaren drie voorname kernwaarden gehanteerd: Veiligheid, Verantwoordelijkheid en Relatie. "Ik zeg zelf steeds dat je zonder relaties geen prestaties kunt bereiken."

Laatste klas
Aan de introductiekampen voor de brugklassers bewaart Ernst de Vries de mooiste herinneringen. "Een week lang was je met de kinderen bezig." Ook aan de dagen dat hij afgelopen jaar nog les gaf aan sommige klassen, denkt hij graag terug. "Afgelopen week heb ik de laatste derde klas nog op een afscheid getrakteerd", zegt de directeur, die van uitdagingen houdt. "Ik vond en vind het heel mooi om leerlingen die niet zo goed meekonden over de eindstreep te helpen."

Afscheid
Op vrijdag 18 december werkt Ernst de Vries voor het laatst op het Elzendaalcollege. Per 1 januari geeft hij het stokje over aan zijn opvolger Sjaak Simons. Op 15 januari krijgt hij een afscheidsprogramma met – receptie aangeboden. Ook later keert hij er waarschijnlijk terug. "Ik wil hier als vrijwilliger wel terug komen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant