Lex Roolvink: 'In de raad moet het debat gevoerd worden.' (archieffoto: Ingrid Driessen)
Lex Roolvink: 'In de raad moet het debat gevoerd worden.' (archieffoto: Ingrid Driessen)

'Graafse partijen moeten elkaar meer opzoeken'

Politiek 220 keer gelezen

GRAVE | Burgemeester Lex Roolvink van de gemeente Grave is van mening dat politieke partijen elkaar, voordat ze de raadsvergadering ingaan, meer op zouden moeten zoeken. "In de raadszaal is het vaak te laat", meent hij. Roolvink komt met de handreiking omdat de sfeer binnen de gemeenteraad op z'n zachtst gezegd niet optimaal is. Bij de discussie over Wisseveld liep de oppositie al eens boos weg.

Door Annelies Graafsma

'Die sfeer' is voor deze krant reden te vragen naar de mening van het Graaf college B en W over het functioneren van de gemeenteraad. Aanleiding is de vraag of er voldoende debat plaatsvindt en of college en raadsfracties niet teveel blijven hangen in het poneren van stellingen. Bovendien, in hoeverre maakt het college het de raad mogelijk om het debat aan te gaan? "In een fractieberaad zou onderzocht moeten worden hoe men denkt te stemmen en hoeveel ruimte er is om zich niet alleen te laten leiden door inbreng van anderen", vertelt Roolvink. Hij vervolgt: "Gelukkig gebruiken we in de gemeenteraad geen grove taal zoals in de Tweede Kamer soms het geval is, maar luisteren naar andermans mening en respect hebben voor elkaar: dat kan altijd beter. In commissievergaderingen moeten de raadsleden zoveel mogelijk informatie vergaren. Daarvoor is er een wethouder aanwezig. In de raad moet vervolgens het debat gevoerd worden. Inhoudelijke discussies voeren, standpunten afwegen... dan is het voor burgers ook een stuk interessanter."

'Continu leerproces'
Al langer, niet alleen in Grave, wordt al langer gesteld dat het duaal systeem niet meer van deze tijd is. Coalitiepartijen stemmen maar bij hoge uitzondering tegen voorstellen van het college. Roolvink legt uit: "Er is een onderscheid tussen besturen en sturing. Bij dit laatste gaat het over de uitvoering, over de details. Besturen gaat het over hoofdlijnen. Daar is de raad voor, maar dat is niet altijd eenvoudig. Strategisch denken, gebaseerd op hoofdthematieken zou een aanvulling zijn voor de kwaliteit van de vergaderingen. Raadsleden worden gekozen. Waar ze zich op richten kan afhankelijk zijn van waarden en normen, politieke overtuigingen of invloed van burgers om hen heen. Debatteren is voor hen en voor ons een continu leerproces."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant