Beverdam in de Oeffeltse Raam.
Beverdam in de Oeffeltse Raam.

Bever bouwt dam in de Oeffeltse Raam

Algemeen 191 keer gelezen

OEFFELT | Een bever heeft in de Oeffeltse Raam een dam gebouwd. Dit is de eerste beverdam in de regio. Wel zijn maatregelen nodig om het waterpeil van de Oeffeltse Raam op orde te kunnen houden.

Op advies van de Zoogdiervereniging vergroot waterschap Aa en Maas de geul naast de Oeffeltse Raam. Door de beverdam is het waterpeil ongeveer 40 centimeter gestegen. Bestuurder William de Kleijn: "Het water staat nu zo hoog dat onze onderhoudsmedewerkers iedere dag het waterpeil controleren. De poel, grenzend aan de Oeffeltse Raam, is al mee gaan stromen. Dat staan we nu toe. We willen wel naar structurele maatregelen die recht doen aan onze verantwoordelijkheid voor het peilbeheer."

Vergroten geul
Eind november spraken de onderhoudsmedewerkers, hydroloog en ecoloog van het waterschap met elkaar over de situatie en de te nemen maatregelen. De ecoloog nam vervolgens contact op met de beverexpert van de Zoogdiervereniging om de situatie te beoordelen. "Op advies van de Zoogdiervereniging vergroot waterschap Aa en Maas de geul naast de Oeffeltse Raam. Ook leggen we een buis door de dam, een zogenaamde 'Beaver Deceiver'. De beverdam verspert namelijk de doorstroming van het water. We hebben het nu zo aangepast dat het water permanent blijft stromen en het peil bovenstrooms van de beverdam beheersbaar is."

Beverprotocol
De Kleijn tot slot: "Waterschap Aa en Maas heeft samen met de andere Brabantse waterschappen en in overleg met de provincie Noord-Brabant een beverprotocol opgesteld. In dit protocol staat beschreven welk afwegingskader het waterschap hanteert en wat de handelswijze is bij ingrijpen op locaties met bevers. Het doel van het protocol is om zorgvuldig en transparant."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant