'Klepelen van de Maasheggen'

Column 117 keer gelezen

Afgelopen week ontdekten wij, dat er weer op grove wijze, kilometers lang, Maasheggen zijn geklepeld door een loonbedrijf. In opdracht van de gemeente Mook en Middelaar gebeurt dit al jarenlang door loonbedrijf Pouwels uit Malden. Het is triest te moeten constateren dat er nog steeds op deze manier met de Maasheggen in Mook en Middelaar wordt omgegaan.

Waar elders langs de Maas fraaie landschappen zijn ontstaan (omgeving Boxmeer, Oeffelt, Beugen, Sint Agatha) weet onze gemeente steeds weer opnieuw de zaak te verprutsen. Ondanks onze herhaaldelijke verzoeken aan ambtenaren en de verantwoordelijke wethouder om de heggen de hoogte in te laten groeien, zodat een ieder eindelijk eens kan gaan genieten van bloeiende sleedoorns en meidoorns in het voorjaar, kunnen wij maar een conclusie trekken... Dankzij de gemeente Mook en Middelaar kunnen we een fraai Maasheggenlandschap op onze buik schrijven!

In een publicatie in het voorjaar 2015, over Stroomlijn Maas, waarin o.a. aangegeven wordt waar vegetatie zal moeten verdwijnen, geeft burgemeester Gradisen aan 'dat het wel een onsje minder mag zijn''. Nou, stop dan zelf eens met het verminken van ons landschap!
Het valt op dat andere grondbezitters tussen Mook en Middelaar de Maasheggen wel laten groeien en het klepelen achterwege laten. We hebben het dan niet over overtreders die laatst heggen vernielden. Argumenten, als de fietsers moeten de Cuijkse kerk kunnen blijven zien of het verkeer ondervindt hinder van de hoge heggen of - zoals een ambtenaar op het gemeentehuis ons vertelde: 'Deze hagen verdienen het predicaat Maasheggen niet' - verwijzen wij naar het rijk der fabelen.

Is er nog hoop? Jazeker. Wij zijn in het bezit van de dvd ''Een eeuwenoud behaaglijk landschap'' van Mark Kapteijns. Deze film willen wij graag vertonen in de Raadszaal om u zodoende te laten ervaren welk landschap wij graag willen zien ontstaan. Verder is Marius Grutters, bekend van het boek 'De Maasheggen, Parel van mens en natuur', bereid u te informeren hoe op een verantwoorde wijze met de Maasheggen om te gaan.

Tot slot zijn wij, leden van de Natuur –en Milieugroep ANIMO te allen tijde bereid het voorgaande nader toe te lichten. Wij hopen in ieder geval dat het klepelen en afhakken van bovengenoemde heggen definitief tot de verleden tijd gaat behoren.

Peter Giesberts, voorzitter Natuur- en Milieugroep ANIMO

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant