Chris Tangelder: 'Dit concert is echt iets unieks!' (foto: Edwin Smits)
Chris Tangelder: 'Dit concert is echt iets unieks!' (foto: Edwin Smits)

'Concert wordt uniek maar is toch heel herkenbaar!'

Kunst en cultuur 75 keer gelezen

CUIJK | De Schouwburg maakt zich op voor een heuse wereldprimeur. Harpiste Lavinia Meijer, pianist Michiel Borstlap en bandoneonist Carel Kraayenhof staan zondag 27 december alle drie samen in het Cuijkse theater.

Dat het een uniek concert belooft te worden, lijkt op voorhand vast te staan. Meijer en Kraayenhof trekken inmiddels wereldwijd volle zalen en Borstlap is eveneens hard op weg de muzikale wereld te veroveren. Maar nooit eerder traden ze alle drie samen op. Voor deze unieke voorstelling lijkt het publiek de weg naar de Schouwburg al goed gevonden te hebben, want tot op heden gingen al meer dan 400 kaarten over de toonbank (capaciteit is 650 plaatsen). "Dat is vrij uniek", weet Chris Tangelder. De gastprogrammeur van de Schouwburg had gerekend op 200 tot 250 bezoekers. "Dat is voor klassieke muziek al veel, hoor. Deze artiesten verdienen echter een groot podium, want dit wordt geen klassiek concert op de traditionele manier, waarbij je als bezoeker een programma in je handen krijgt gedrukt en precies van tevoren weet van welke componist welk stuk wordt gespeeld. Deze drie muzikanten maken op hun geheel eigen wijze de klassiekere muziekvormen toegankelijk voor een breed publiek."
Aanvankelijk was gekozen voor een soort van festival, maar de Schouwburg Cuijk wijkt nu af van de eerste opzet. "Het zou eerst een festival worden, met muziek in de verschillende ruimten, maar omdat de kaartverkoop zo voorspoedig loopt, wijken we toch uit naar het podium van de grote zaal. Dan kunnen we iedereen huisvesten."

'Op zoek naar vernieuwing'
Liefhebbers van klassieke muziek zullen volop aan hun trekken komen, verzekert Tangelder. Maar voor wie dit genre normaliter overslaat, is het ook een goede mogelijkheid om op een andere manier 'geraakt' te worden door 'deze hedendaagse muziek'. "Na een optreden in LUX (waar Tangelder ook gastprogrammeur is, red.) kwam Lavinia naar mij toe dat ze van plan was om een andersoortig concert te geven", vertelt de de 58-jarige Milsbekenaar. "Zij is altijd aan het innoveren en op zoek naar naar vernieuwing, zoals vernieuwde bewerkingen van oude componisten maar ook stukken van onbekendere maar zeker niet mindere componisten. Dat noem ik zelf de 'nieuwe romantiek'. Bij klassieke concerten zie je vaak dat de musici weinig contact maken met het publiek, dat is bij dit optreden heel anders. Zo vertellen ze welke stukken ze spelen en geven uitleg over bepaalde artiesten en hun instrumenten."
Het is voor het eerst dat het drietal samen optreedt, maar voor alle drie de artiesten geldt dat zij 'niet binnen hun eigen idioom hoeven te blijven'. "Ze gaan constant nieuwe uitdagingen aan en dat doen ze op zo'n manier dat het publiek meegenomen wordt op een muzikale reis rond de wereld. Elke artiest speelt apart, soms met z'n tweeën en ze sluiten gedrieën af. Ze halen echt het onderste uit de kan. Het wordt genieten!"

Toegankelijk maken
Tangelder loopt zelf al even mee in de muziekwereld, maar deze productie is iets waar hij zelf enorm naar uitkijkt. "Als programmeur vind ik het erg leuk dat ik deze unieke combinatie voor de Schouwburg hebben mogen doen. Het is ook iets speciaals! Het is bovendien in een periode van het jaar, waarin mensen in een soort van feeststemming zijn. Dat past ook goed bij het laagdrempelige karakter van dit concert. Het zijn artiesten die veel passie ten tonele brengen. Zij bewijzen dat klassiekere wereldmuziek niet elitair hoeft te zijn en alleen in concertgebouwen kan worden gespeeld, maar dat harp, piano en bandoneon juist toegankelijk zijn te maken voor een breed publiek zonder dat het plat wordt. Het is ook reden dat Lavinia optreedt in een poppodium als het 'Paard van Troje' of aanschuift bij 'De Wereld Draait Door'. En door films als 'Intouchables' maken mensen eveneens op een laagdrempelige manier kennis met componisten als Einaudi. In dat verlengde waken deze artiesten ervoor dat het geen zware kost worden. In die zin hoop ik op een heel gemengd publiek."

Artiesten
Lavinia Meijer is één van de meest veelzijdige klassieke muzikanten van haar generatie. Met haar eigenzinnige aanpak heeft zij een groot publiek weten te bereiken. Haar album met composities van de Amerikaan Philip Glass is meer dan 30.000 keer over de toonbank gegaan. Recentelijk heeft Lavinia Meijer samen met Carel Kraayenhof een live-album uitgebracht (In Concert), waarmee al meteen de album top-100 werd behaald. In Cuijk brengt het duo een selectie van de stukken die op dit album staan. Denk aan muziek van Astor Piazzolla, Ennio Morricone, maar ook van Carel Kraayenhof zelf. Michiel Borstlap gaat in zijn solo-optreden weer een hele andere kant op dan zijn fans van hem zijn gewend. Michiel is in het buitenland veruit de bekendste Nederlandse jazzmusicus, o.m. doordat hij als eerste niet-Amerikaan de prestigieuze Thelonious Monk Award medio jaren negentig op zijn naam schreef. Hij brengt omfloerste, melodieuze maar vooral ook onderhuids zinderende thema's, die 'muzikaal geografisch' ergens tussen de romantiek van Chopin en het sobere, mysterieuze van Satie kunnen worden gesitueerd.
De 'wereldprimeur' in de Schouwburg Cuijk begint met een voorprogramma vanaf 14.15 uur in de theaterzaal. In dat voorprogramma zullen de drie musici zich allereerst (ieder gedurende vijftien minuten) aan het publiek voorstellen en vertellen over hun muziek en hun instrumenten. Meijer zal ook een filmpje vertonen over haar bezoek aan een harpfabriek in Chicago. Het concert begint om 15.00 uur. De musici presenteren in afwisselende combinaties diverse solo- en duo-concerten. Het uiterst gevarieerde programma eindigt met een sprankelende grande finale van de drie muzikanten samen...

Kaartverkoop en buffet
Kaarten à 25,50 euro zijn te koop via tel. (0485) 31 43 44, www.schouwburgcuijk.nl of aan de kassa van de Schouwburg aan de Grotestraat 62 in Cuijk. Aanmelden voor het aansluitende buffet (met Oosterse, Argentijnse en Italiaanse gerechten; kosten 19,50 euro) kan tot uiterlijk woensdag 23 december, 18.00 uur. De drie artiesten schuiven zelf ook aan en gaan met gasten in gesprek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant