De gemeenteraad van Boxmeer wil herindeling in het Land van Cuijk, maar wekt bij buurgemeenten vooral irritatie. (foto: Jeff Meijs)
De gemeenteraad van Boxmeer wil herindeling in het Land van Cuijk, maar wekt bij buurgemeenten vooral irritatie. (foto: Jeff Meijs)

Boxmeer zaait herindeling maar oogst vooral irritatie

Politiek 72 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De gemeente Boxmeer wil uiterlijk februari 2016 van de andere vier gemeenten in het Land van Cuijk weten of zij zich kunnen vinden in de motie van de Boxmeerse gemeenteraad om per 1 januari 2019 tot één gemeente Land van Cuijk te komen. De stellingname van Boxmeer oogt dapper maar lijkt echter vooral tot irritatie te leiden bij tenminste drie van de vier buurgemeenten.

Zelfs de meest fervente twitteraars is het vergeven als zij de tweet van wethouder Ingrid Voncken (CDA) uit Sint Anthonis hebben gemist, maar het was er eentje die veel, zo niet alles, zegt over de manier waarop in Mill, Grave en Sint Anthonis tegen de 'plannen' van de Boxmeerse gemeenteraad wordt aangekeken. "Geen waardering van de burger voor de hijgerigheid van Boxmeer en Cuijk", reageerde Vincken vorige week zaterdag op een artikel in een regionaal dagblad over de samenwerking in het Land van Cuijk. "Met deze motie doorkruist Boxmeer het proces zoals door de vijf gemeenteraden is afgesproken", reageerde de Graafse burgemeester Lex Roolvink vorige week in deze krant al geïrriteerd. "Pas in maart volgt onze standpuntbepaling", nam hij een voorschot op de gevraagde beantwoording. In de gemeente Mill en Sint Hubert werd weeks na de aangenomen motie in de raad zelfs met geen woord gerept over een herindeling. Het stilzwijgen is veelzeggend.

Historisch besef
De breed aangenomen motie (alleen CDA Boxmeer was tegen, red.) om binnen drie jaar tot een gemeentelijke herindeling te komen, volgde overigens een dik jaar nadat plannen van de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis - om samen te gaan - op pijnlijke wijze werden geschrapt. In 2014 wilde Boxmeer al eens de kar trekken, maar werd de samenwerking door Sint Antonis eenzijdig opgezegd omdat er in de kleine Peelgemeente geen vertrouwen was in hoe de grote buurman uit Boxmeer die samenwerking vorm wilde geven.
Formeel laat de Boxmeerse motie enige ruimte voor een andere routing naar een regionale samenwerking, maar feitelijk zaait de gemeente Boxmeer een herindeling en oogst het vooral irritatie. Ondertussen herhaalt de geschiedenis zich.

Cuijkse motie
Is het overigens gek dat de Boxmeerse gemeenteraad begin december herindeling op de kaart wilde? Nee, dat niet. De in 2011 ingezette samenwerking in het Land van Cuijk is namelijk mislukt en het onderlinge vertrouwen is kleiner dan dat van de spelersgroep van Manchester United in hoofdtrainer Louis van Gaal.
De Boxmeerse gemeenteraad had zich beter kunnen scharen achter de 'billen bloot'-motie die de gemeente Cuijk in november aannam, waarin wordt gesteld dat 'binnen nu en twee jaar een definitief besluit genomen moet zijn tot een vorm van bestuurlijke fusie van de vijf gemeenten van het Land van Cuijk, waarbij tegelijkertijd gestreefd wordt naar bestuurlijke vernieuwing'.
De Cuijkse motie is minder dwingend en geeft de drie 'conservatievere' gemeenten ruimte om mee te praten zonder dat zij het gevoel hebben met het mes op de keel een beslissing te moeten nemen. Bovendien past het beter in het afgesproken vervolgproces voor regionale samenwerking.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant