Verkleed als de 'All Blacks' nam het ambtenarencabaret de gemeente op de hak. (foto: Jos Gröniger)
Verkleed als de 'All Blacks' nam het ambtenarencabaret de gemeente op de hak. (foto: Jos Gröniger)

Nieuwjaarsreceptie Mook: 'Druk jaar achter de rug'

Politiek 74 keer gelezen

MIDDELAAR | De nieuwjaarsreceptie in de gemeente Mook en Middelaar blijft een goed bezochte bijeenkomst. Zondagnamiddag en –avond maakten enkele honderden inwoners van de gemeente van de gelegenheid gebruik om in MFC De Koppel in Middelaar met elkaar en met het college te toosten op het nieuwe jaar. Een jaar waarin Mook en Middelaar blijft inzetten op samenwerking in de regio, maar ook tracht in te spelen op de opvang van vluchtelingen en de gevolgen van de bevolkingskrimp.

Door Jos Gröniger

In zijn nieuwjaarsspeech blikte burgemeester Willem Gradisen terug op 2015. "We hebben een druk jaar achter de rug. Politiek-bestuurlijk maar ook ambtelijk." In de tien vergaderingen besloot de gemeenteraad onder andere werk te maken van de opvang van statushouders. Ook werd het bestemmingsplan De Lage Lier in Molenhoek vastgesteld.
De burgemeester stipte tevens het opheffen van de Stadsregio Arnhem Nijmegen aan. Samenwerking in een grotere regio is een alternatief. "We nemen voortaan onderdelen deel aan samenwerking in de regio Venlo en regio Noord-Limburg. Dat gebeurt via een maatwerkconstructie."

Krimp
Ook Mook en Middelaar ondervindt de gevolgen van de bevolkingskrimp. Het sterkst zijn de gevolgen merkbaar in het onderwijs. In Molenhoek is het aantal leerlingen op Basisschool De Grote Lier sinds 2009 met 13% afgenomen. De Mookse Adalbart school zag het aantal leerlingen met 31% dalen. Basisschool De Staay in Middelaar kent met 38% de grootste terugval. "De trend zet zich naar verwachting door", aldus de burgemeester, vertelde dat de ontwikkelingen de discussie over het maatschappelijk vastgoed logisch maakt. Een stuurgroep van raadsleden maakt momenteel een startnotitie over gemeenschapsvoorzieningen en het gebruik.
Gradisen benadrukte dat in zijn gemeente wel degelijk woningen gebouwd zijn de laatste jaren. Sinds 2012 werden er in de kernen (Molenhoek, Middelaar en Mook) bijna 80 woningen gebouwd. Voor 2016 staan nog woningen op de rol.

Cabaret
De receptie werd voor het tweede jaar opgeluisterd door het ambtenarencabaret. Verkleed als Nieuw Zeelandse rugbyers nam het kwartet het Mook en Middelaarse college op de hak maar ook werden de lokale gebeurtenissen satirisch bekeken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant