Lex Roolvink: 'Grave moeten we samen vormgeven.' (foto: Annelies Graafsma)
Lex Roolvink: 'Grave moeten we samen vormgeven.' (foto: Annelies Graafsma)

'Historisch Grave' centraal in nieuwjaarsrede Roolvink

Politiek 60 keer gelezen

GRAVE | Burgers van Grave maakten afgelopen maandag van de gelegenheid gebruik om op het stadhuis met elkaar en het college te toosten op het nieuwe jaar. Burgemeester Lex Roolvink sprak in zijn toespraak zijn trots uit over de historie van opvang van vluchtelingen in Grave. "Het AZC in Grave bestaat al 20 jaar. We leven in een welvarend land waar een ieder kan zeggen wat hij of zij wil. Aan dat land hebben wij met z'n allen jaren gebouwd. En we gaan dat land nog mooier maken dan het nu al is. Daarbij hoort ook dat wij als welvarend land onze menselijke verplichtingen hebben. De traditie van opvang wordt voortgezet. Enige maanden terug heb ik de eerste steen mogen leggen voor de nieuwbouw van het AZC."

Door Annelies Graafsma

Roolvink onderstreepte in zijn toespraak het belang om in de raadsvergaderingen te zoeken naar wat verbindt en niet naar wat verdeelt. Aanleiding is de discussie die eerder dit jaar tussen de coalitie en oppositie ontstond (over Wisseveld). "Met respect voor het historische verleden houdt Grave de blik op de toekomst gericht, dat is mijn motto", aldus Roolvink, die aangeeft dat hij samen met raad en college nog meer wil inzetten op burgers aan de voorkant bij de beleidsvorming betrekken.

Focus op 'Historisch Grave'
Trots is Roolvink op de initiatieven om Grave op het gebied van recreatie en toerisme op de kaart te zetten. Roolvink: "Het Regionaal Bureau voor Toerisme krijgt steeds meer vorm. In het historisch stadhuis van Grave werd het kantoor gevestigd en onder de bezielende leiding van de regiomanager worden de toeristische plannen nu uitgewerkt. Dat begint eerste vruchten af te werpen."
Lokaal werd een inspirerende avond over 'Historisch Grave' georganiseerd. Roolvink: "Dat zal een Raad van Inspiratie opleveren die de gemeente gaat adviseren over allerlei onderwerpen op het gebied van recreatie en toerisme. Samenhang en verbinding moeten ontstaan tussen initiatieven. Ik heb er alle vertrouwen in, gelet ook op het substantiële bedrag dat door de gemeenteraad beschikbaar is gesteld om de plannen te verwezenlijken."

Samen
Roolvink eindigde zijn toespraak met te stellen dat Grave er goed voorstaat: "Dat is natuurlijk niet alleen een zaak van het gemeentebestuur. Het zijn vooral onze inwoners die onze gemeente leefbaar en gezellig maken. Al ons werk doen wij dan ook voor u en met u. U bestuurt als het ware onze gemeente mee door uw inbreng via klankbordgroepen, tijdens informatieavonden en bij formele inspraakprocedures. Zo geven we onze gemeente samen vorm. Ook in 2016 zal dat zo gaan, zij het dat wij als raad en college er nog meer op in zullen zetten u aan de voorkant bij de beleidsvorming te betrekken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant