Rob Poel kruipt de komende weken in de huid van 'Theodorus Theologies'. (foto: Diana Derks)
Rob Poel kruipt de komende weken in de huid van 'Theodorus Theologies'. (foto: Diana Derks)

Bij Rob Poel kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan

Carnaval 254 keer gelezen

CUIJK | Na een jaar afwezigheid keert Rob Poel als Theodorus Theologies komende vrijdag weer terug in de 'buutton'. Een vleugje politiek zal niet ontbreken bij Poel, in het dagelijks leven wethouder in Cuijk.

Een seintje 'van boven' heeft-ie naar eigen zeggen niet gehad. Maar dat de achternaam van zijn nieuwe typetje eindigt op 'logies', is ergens wel een teken aan de wand. Want 'logisch' is het natuurlijk wel, dat Rob Poel komende vrijdag in Beers na twee jaar terugkeert in de 'buutton'. De Cuijkse wethouder zette in het verleden al meerdere typetjes succesvol neer en dit keer kruipt hij tussen 15 januari en 5 februari in de huid van hulppastoor 'Theodorus Theologies'. "Natuurlijk komt ook de 'Kuukse' politiek aan de orde in mijn buut, maar zelfspot is mij niet vreemd", vertelt hij en vult lachend toe: "En ik ben natuurlijk niet voor niets wethouder cultuur."

Want het bloed kruipt bij Poel toch waar het niet gaan kan. Dat werd hem vorig jaar toen hij als wethouder de verschillende pronkzittingen bezocht niet alleen zelf duidelijk, maar ook burgemeester Wim Hillenaar merkte het op. "Die schreef in zijn wekelijkse column 'dat ik onrustig op mijn stoel zat'. En dat kan kloppen, want ik miste wel iets. Vorig jaar deed ik overigens niet niet mee omdat ik wethouder ben, maar omdat ik toen pas net nieuw was in die functie en ik simpelweg te weinig voorbereidingstijd had om een goede buut te schrijven", onderstreept hij. "De Vorst van De Nölers benadrukte vorig jaar tijdens de pronkzitting in Cuijk al mijn afwezigheid en ik riep toen voor de aardigheid dat ik een 'speedbuut' zou schrijven. Maar dat is nu dus een volwaardige buut geworden."

'Op de hak nemen'
"Of het publiek een verschil met vroeger gaat zien nu ik wethouder ben?", weerkaatst Poel de vraag. "Dat denk ik niet. Voorheen liet ik de politiek de revue passeren en nam ik het college van B en W op de tak. Toen was ik raadslid. Dat is natuurlijk wel wat anders dan wethouder, maar ik zie in die functie geen belemmering om niet een buut te schrijven. Uiteraard ook met een knipoog naar de politiek. Maar ik durf mezelf ook gerust op de hak te nemen, hoor."

Afwijkend ten opzichte van voorgaande jaren is dat Poel dit keer tevens zal optreden in de kerkdorpen. "Dit wordt de achtste keer dat ik in Cuijk optreed en meestal treed ik ook op in Sint Agatha. Met uitzondering van Haps zal ik dit keer echter alle kerkdorpen aandoen. Katwijk staat nog onder voorbehoud ingepland en ik sluit af bij de 'Rommelpot', zeg maar de seniorenzitting, bij Castella. Die optredens zijn voor mij ook een soort uitlaatklep. In die zin wil ik net als de veel te vroeg overleden Tiny Loeffen, mijn grote voorbeeld, de elf graag volmaken. Tiny stopte ook na zijn elfde buut."

Theodorus Theologies
De komende drie weken kruipt Poel in de huid van 'Theodorus Theologies - Frater 2.0 in opleiding'. Tijdens zijn buut haakt hij in op de actualiteit maar is er ook plaats voor geijkte grappen, een hint naar het dorpse verleden en 'n knipoog naar de politiek. "Theodorus Theologies gaat op zijn fiets langs alle samenwerkende kerken. Hij is een moderne pastoor die de kerken weer vol moet krijgen." Poel verduidelijkt: "Er is eveneens ruimte voor de politieke en maatschappelijke actualiteit, maar de buut bevat ook algemenere grappen, omdat wat in Cuijk bekend is niet persé bekend hoeft te zijn in Beers. Ik ben ook erg benieuwd hoe de grappen gaan landen. Ik weet natuurlijk hoe het publiek in Cuijk en Sint Agatha reageert op bepaalde humor, maar is dat in Katwijk, Linden, Vianen en Beers hetzelfde? Daar is de impact wellicht anders."

Rode draad
Net als bij zijn vorige typetjes bevat ook deze buut volgens Poel een bepaalde 'rode draad'. "Je hebt ook wat vastigheid nodig, natuurlijk.". Die 'vastigheden' haalt hij uit het leven zelf. "Dat deed ik bij Bertus de Bonte (als de 'nieuwe groene kikker') en Koos Dakloos ook. Bij Bertus was dat de gestolen fiets van wethouder Michiel van Veen, waar voortaan op toegezien moest worden en ook bij Koos Dakloos haakte ik altijd in op een onderwerp dat lokaal speelde. Dat was al bij mijn eerste optreden zo. Het carillon bij het gemeentehuis in Cuijk werd gesloopt, waardoor ik op zoek moest naar een nieuw woning. Je werkt altijd met een bepaalde tijdlijn, historie en actualiteit. Het verhaal was begin december klaar en er is ook al een terugkoppeling geweest met het zogeheten regieteam. Ik ben nu alles aan het 'finetunen' en als er deze week nog iets speelt, dan laat ik de ruimte om dat er nog in te verwerken. Dat deed ik een paar jaar geleden ook, toen Cuijk te kampen had met een stroomstoring een week voor de eerste pronkzitting."

'Thuiskomen'
Poel opereert sinds 2006 in de politieke arena (eerst als raadslid, later als fractievoorzitter en sinds 2014 als wethouder) en de raadszaal vormde ook zijn bron van inspiratie voor zijn eerste buut in 2007. "Na een tijdje dacht ik: 'Ik verzamel hier veel voer voor een goede buut, laat ik het ook eens proberen.' En ben toen gaan schreven."

Die eerste buut kende logischerwijs een hoog politiek karakter. Wanneer hij dit weekend als Theodorus Theologies het podium in Beers en vervolgens in Cuijk betreedt, zal Poel mogelijkerwijs een gevoel van 'thuiskomen' beleven. "Uiteindelijk ben ik jurist geworden en tegenwoordig bestuurder, maar op jonge leeftijd had ik al een liefde voor creatieve vakken. Het podium en toneel hebben mij altijd getrokken. De functie van wethouder cultuur past daarom bij mij."

Hij glundert en besluit: "Ik kijk er weer naar uit om in de 'buutton' plaats te nemen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant