Piet van de Koolwijk en pastoor Theo Lamers lichtten maandag de toekomstvisie toe. (foto: Diana Derks)
Piet van de Koolwijk en pastoor Theo Lamers lichtten maandag de toekomstvisie toe. (foto: Diana Derks)

Cuijkse fusieparochie gaat vier van haar zes kerken 'sluiten'

Religie 204 keer gelezen

CUIJK | De H. Martinusparochie gaat voor vier van haar zes kerken een nieuwe bestemming zoeken. De Cuijkse fusieparochie heeft te kampen met een flinke teruggang van kerkbezoekers en inkomsten, waardoor een herbestemming onvermijdelijk is geworden. Bestuurder Piet van de Koolwijk en pastoor Theo Lamers lichtten het besluit gistermiddag toe. "Wij hebben veel begrip ontmoet voor onze keuzes, maar blij is natuurlijk niemand", aldus Van de Koolwijk.

Door Martijn Schwillens

Concreet betekenen de plannen, opgetekend in de toekomstvisie 'Een nieuwe mantel voor Martinus', dat de kerken in Linden, Vianen, Beers en Sint Agatha in de nabije toekomst niet meer open zullen zijn voor reguliere vieringen. De St. Jozefkerk in Cuijk-Noord werd eind 2015 al verkocht en zal in de loop van dit jaar worden omgeturnd tot multifunctionele accommodatie. De Sint-Martinuskerk (moederkerk) en de kerk in bedevaartsoord Katwijk blijven open.

Herbestemming
Als eerste zal een herbestemming worden gezocht voor de H. Antonius van Paduakerk in Vianen. "We hebben gestoeid met de criteria voor een herbestemming. Omdat de kerk in Vianen geen monument is, zien we voor deze kerk goede mogelijkheden om anders in te vullen", verduidelijkt Van de Koolwijk. "Deze kerk laat zich een beetje vergelijken met die in Cuijk-Noord. Laat voorop staan dat wij ons uiterste best zullen doen om alle kerkgebouwen, met alle pracht en praal, zullen proberen te laten voortbestaan."
Van de Koolwijk denkt dat voor herbestemming van de kerken in Beers en Linden een termijn 'van drie tot vijf jaar' gemoeid zal zijn. De kloosterkerk in Sint Agatha is niet in bezit van de H. Martinusparochie. Pastoor Theo Lamers vult aan: "Het mooiste zou zijn als in elke kern een MFA of gemeenschapsgebouw gerealiseerd zou kunnen worden, met daarbij ruimte voor bruiloften en begrafenissen, maar we weten dat dit geen reële optie is, omdat sommige dorpen al een dorpsaccommodatie hebben. Er zijn landelijk gelukkig wel genoeg voorbeelden van kerkgebouwen die in tact zijn gebleven en toch een andere bestemming hebben gekregen."
Van de Koolwijk noemt 'een groot kantoor of horeca' als alternatieven. De exploitatie van de kerkgebouwen die afgestoten gaan worden, lopen uiteen van 20.000 tot 40.000 euro per jaar. "Mensen die ideeën hebben, zijn welkom om zich bij ons te melden."

Pastoraal beleid
Het aantal kerkgangers in de kerken van de H. Martinusparochie is door de jaren teruggelopen naar 200 tot 300 per week. De helft van hen gaat naar de Sint-Martinuskerk in Cuijk (moederkerk). "Door de daling van aantal parochianen lopen ook de inkomsten terug", onderstreept Van de Koolwijk het belang van de toekomstvisie, die ook veranderingen voor het pastoraal beleid bevat. Lamers: "Hoe kunnen we jongeren en andere geloofsgroepen betrekken bij onze diensten en hoe houden we ontmoetingen tussen gelovigen in stand? Daar gaan we vanaf nu flink aan werken."
Parochianen worden op dit moment geïnformeerd over de plannen tijdens de zondagsdiensten.

In nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 19 januari vindt u een uitgebreid interview met Van de Koolwijk en Lamers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant