'Toekomst Land van Cuijk ligt in duurzame veehouderij'
'Toekomst Land van Cuijk ligt in duurzame veehouderij'

'Toekomst Land van Cuijk ligt in duurzame veehouderij'

Zakelijk 38 keer gelezen

BEERS | De toekomst van het Land van Cuijk ligt in duurzame en zorgvuldige veehouderij. Dat is de belangrijkste conclusie van de derde masterclass agrifood Land van Cuijk, die deze week werd gehouden op Landgoed De Barendonk in Beers. Centrale vraag van deze masterclass was: 'Wat zijn de risico's en kansen voor een agrifoodregio als we kijken naar gezondheid en omgeving en hoe kunnen wij daarop inspelen?'

Henk Jans, deskundig arts en zeer actief betrokken bij de ontwikkeling van de intensieve veehouderij in Brabant, beet het spits af. Belangrijk vertrekpunt voor zijn visie is dat de veehouderij in Brabant zich verder intensiveert. Het aantal bedrijven neemt af, maar de bedrijven die overblijven worden groter. "Grootschaligheid biedt kansen als het gaat om aandacht, ruimte en mogelijkheden voor goed bedrijfsgezondheids- en hygiënemanagement. En dat is naast het inzetten op gesloten systemen cruciaal om verspreiding van ziekten te voorkomen."
Jans trok de parallel met carnaval: "Tijdens het carnavalsfeest, waarin mensen zich continu in grote aantallen verplaatsen van de ene naar de andere locatie en waarin hygiënemaatregelen te wensen overlaten, kan een griepvirus zich gemakkelijk in rap tempo verspreiden."

Voer als belangrijke basis
Leo den Hartog, director R&D bij Nutreco en Buitengewoon Hoogleraar Duurzame diervoeding in productieketens bij Wageningen Universiteit, ging in op de waarde van diervoeding voor de doorontwikkeling van de duurzaamheid van de sector. "Diervoeding is een cruciale schakel in de productieketens. Uit onderzoek wordt het belang van goede voeding, met name in de eerste dagen bij kuikens, eerste weken bij biggen en eerste maanden bij kalveren, steeds duidelijker. Dieren bereiden zich in deze periode voor op de verdere levensfasen. Bij een goede start hebben ze later een hogere productie: Life start sets life performance. Net als bij mensen, zorgt een uitgebalanceerde voeding er ook bij dieren voor dat goede bacteriën in de darmen voldoende kans krijgen om zich te ontwikkelen en te handhaven. Dankzij deze bacteriën zijn dieren gezonder en hebben ze minder antibiotica nodig."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant