Helma Verhoeven en haar 'assistentiehond' Banios. (foto: IrisManon Verhoeven)
Helma Verhoeven en haar 'assistentiehond' Banios. (foto: IrisManon Verhoeven)

Helma Verhoeven uit Cuijk grondlegster nieuwe wetgeving

  •   keer gelezen

CUIJK | "Als alles rond is, mogen Assistentiehonden en hun baasje medio 2016 niet meer geweigerd worden in openbare gelegenheden, zoals winkels en horecagelegenheden", vertelt Helma Verhoeven uit Cuijk. In 2013 wandelde ze samen met haar assistentiehond Banios naar Den Haag om een petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer.

Door Patricia de Ryck

Verhoeven (50) heeft het Marfan Syndroom waardoor ze hartpatiënt is, de bindweefselaandoening Ehlers-Danlos-Syndroom, als epilepsie. "Ik was het zat dat ik met mijn Assistentiehond Banios steeds geweigerd werd. Soms denkt men zelfs dat ik het hulphond-jasje op Marktplaats heb gekocht. Heel triest, want ik heb de hulp echt nodig."
En zij niet alleen, vertelt Verhoeven: "Assistentiehonden zorgen ervoor dat veel mensen met een handicap of chronische ziekte kunnen participeren in de samenleving en hun sociale contacten kunnen onderhouden. Deze honden verhogen de zelfredzaamheid van deze groep mensen; dat is zo belangrijk."

'Ben trots'
Afgelopen donderdag blijkt dat ze de 250 kilometer niet voor niets heeft gelopen. "Het VN Verdrag - waaronder de wetgeving voor de toegankelijkheid van Assistentiehonden valt - is door de Tweede Kamer goedgekeurd. Nu buigt de Eerste Kamer zich er nog over en dan zet - als alles goed gaat - medio 2016 de Koning zijn handtekening er onder."
Verhoeven voelt zich vrij, omdat ze straks ook zelf niet meer geweigerd mag worden. "Ik heb de afgelopen drie jaar alle vergaderingen en debatten bijgewoond in Den Haag. Heb honderden Kamerstukken gelezen. Veel mailcontact gehad met leden van de Tweede Kamer. Maar alle uren waren het meer dan waard. Ik ben zo trots dat ik aan deze wetgeving heb kunnen bijdragen. Mijn naam komt er veelvuldig in voor."
De term Assistentiehond heeft ze ook bedacht. "Er was steeds verwarring tussen hulphonden en blinde geleidehonden; nu is dat duidelijk."

Meer berichten