Tijdens de volgende raadsconferentie op 23 maart moet het Land van Cuijk een gezamenlijke koers uitzetten. (archieffoto: Diana Derks)
Tijdens de volgende raadsconferentie op 23 maart moet het Land van Cuijk een gezamenlijke koers uitzetten. (archieffoto: Diana Derks)

Gemeenten in Land van Cuijk moeten keuzes maken

Politiek 89 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Het Regieteam Raden, het overlegorgaan dat namens de vijf gemeenten in het Land van Cuijk de regie voert over de samenwerking, heeft de vijf gemeenteraden een viertal bespreekpunten meegegeven die elke raad voor zich moet bespreken voordat eind maart een gezamenlijke koers voor het Land van Cuijk bepaald gaat worden.

Door Martijn Schwillens

De zogeheten 'bespreekpunten' komen voort uit de laatste informatiebijeenkomst eind november van de vijf Land van Cuijkse gemeenten, waarin bleek dat het onderlinge vertrouwen nagenoeg weg is en de samenwerking al jarenlang op slot zit. De gemeente Cuijk trok eerder al haar eigen plan door een motie aan te nemen 'die het college opdraagt om binnen twee jaar tot een besluit over bestuurlijke fusie te komen'. De gemeente Boxmeer ging een week na de raadsconferentie zelfs een stap verder: concrete stappen zetten om te komen tot één fusiegemeente en een panklaar antwoord op dat plan van de andere vier gemeenten voor het einde van februari. Een antwoord voor het verstrijken van de maand zal echter uitblijven, vertelde de Graafse burgemeester Lex Roolvink eerder al aan deze krant. Eén van de vier 'bespreekpunten' die het Regieteam Raden meegeeft aan de vijf gemeenteraden is echter wel het zogeheten Special Project. "Dit project houdt in dat er in 2016 een serieuze verkenning wordt gedaan naar de voor het Land van Cuijk best passende, duurzame vorm van verregaande samenwerking/bestuurlijke fusie. De raden worden gevraagd zich uit te spreken over dit 'Special Project' en zo mogelijk een ruwe schets te maken van het proces en de besluitvorming om te komen tot die verkenning van de toekomst", aldus het Regieteam.

Uitvoeringsagenda
Een andere huiswerkopdracht waar elke gemeenteraad mee aan de slag gaat, is de Uitvoeringsagenda 2016-2017, die bestaat uit (maximaal) twaalf projecten, uiteenlopend van verdere uitbouw van een regionaal stagebureau tot onderzoek naar de bereikbaarheid en toegankelijkheid van bovenlokale voorzieningen. Als de vijf gemeenten zouden kiezen om dit en volgend jaar alle twaalf projecten uit te laten voeren, betekent dat 1,80 euro per inwoner van het Land van Cuijk extra zal moeten worden begroot bovenop het huidige budget (à 2,00 euro per inwoner). Deze zogeheten 'drie sterren'-variant is geadviseerd door onderzoekers van KplusV/Tien Organisatieadvies. Dat adviesbureau concludeerde in november dat de regionale samenwerking niet van de grond is gekomen en kwam hierop met twaalf 'veilige' projecten waaraan de gemeenten in gezamenlijkheid moeten werken 'om het onderlinge vertrouwen te herstellen en verder uit te bouwen'.
Ook dient elke gemeente een standpunt in te nemen over de inzet van extra mankrachten (ambtelijke uren) en bestuurlijke aansturing om de genoemde projecten en samenwerking verder vorm te geven.

Raadsconferentie
De voorlopige standpunten van de vijf afzonderlijke gemeenteraden vormen de basis voor de raadsconferentie van woensdag 23 maart in Boxmeer. Tijdens deze conferentie zal de verdere koers voor de samenwerking in het Land van Cuijk worden uitgestippeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant