Elzendaalcollege houdt informatieavonden
Elzendaalcollege houdt informatieavonden

'Goede resultaten schooluitval in gemeente Boxmeer'

Onderwijs 208 keer gelezen

BOXMEER | In vergelijking met landelijke gegevens is het percentage voortijdig schoolverlaters in de gemeente Boxmeer laag. Wat betreft schooluitval behoort de regio Noordoost-Brabant zelfs tot de top-3 van best presterende regio's van Nederland. Dit blijkt uit het verslag over het afgelopen jaar van Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO).

In Boxmeer nam het aantal meldingen absoluut verzuim (leerplichtige staat niet ingeschreven op een school of bij een onderwijsinstelling) wel sterk toe. Dit blijkt grotendeels veroorzaakt te worden door administratieve procedures rondom het asielzoekerscentrum in Overloon. Bijvoorbeeld omdat leerlingen na een kort verblijf in het asielzoekerscentrum verhuizen naar een andere gemeente, of omdat ze wel al een school in de gemeente Boxmeer bezoeken, maar de inschrijving nog niet officieel is verwerkt.
De meldingen van zogeheten 'relatief verzuim' zijn afgenomen. Relatief verzuim houdt in dat leer- en kwalificatie-plichtige leerlingen de school of instelling waar zij staan ingeschreven niet geregeld bezoeken. Afgelopen schooljaar betrof dit 73 meldingen. Dat waren een jaar eerder nog 91 meldingen.

'Werpt vruchten af'
Het percentage nieuwe voortijdig schoolverlaters in Boxmeer is 0,9%; dit is landelijk gezien een zeer goede score. De regio van het RBL BNO heeft een percentage van 1,4% en behoort daarmee nog steeds tot de top-3 van best presterende regio's. Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor toezicht en naleving van de leer- en kwalificatieplicht. Wethouder Willy Hendriks-van Haren (LOF): "De koers die is ingezet met leerplichtambtenaren die direct zijn gekoppeld aan scholen, werpt z'n vruchten af. Zij spreken hier de leerlingen, de ouders en de scholen aan op hun verantwoordelijkheid. Die directe aanpak werkt en houden wij ook zeker in stand. Daarbij zien we vroegtijdige signalering van achterliggende problematiek bij schoolverzuim als zeer belangrijk, want zo kan snel en adequaat de juiste hulp worden ingezet."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant