Het asielzoekerscentrum in Overloon draait 'kostenneutraal'. (foto: Albert Hendriks)
Het asielzoekerscentrum in Overloon draait 'kostenneutraal'. (foto: Albert Hendriks)

AZC Velp 'levert' geld op; Overloon is 'kostenneutraal'

Politiek Opvang vluchtelingen en statushouders 260 keer gelezen

VELP/OVERLOON | Het asielzoekerscentrum (AZC) in de voormalige Generaal de Bonskazerne in Velp 'levert' de gemeente Grave jaarlijks ongeveer anderhalve ton op. In 2015 hield de gemeente zelfs twee ton over voor de vluchtelingenopvang. Het AZC in Overloon is volgens de gemeente Boxmeer 'een kostenneutraal' opvangcentrum.

Het Graafse raadslid Ben Litjens van Keerpunt 2010 had een overzicht van kosten en vergoedingen voor het AZC in Velp over de afgelopen vier jaar gevraagd. Uit het door het college van B en W versterkte overzicht (2012-2015) blijkt dat de bijdragen van het Rijk, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Algemene Uitkering ruimschoots afdoende zijn om de kosten van ambtelijke uren, ondersteuning van vluchtelingen door Radius, tolken en overige kosten te kunnen dekken. In 2015 'leverde' de opvang Grave 202.495 euro op, in de jaren ervoor circa 140.000 euro.

Situatie in Overloon
Het werk in en voor het AZC in Overloon (en haar bewoners) kan op dit moment kostenneutraal gedaan worden, laat de gemeente Boxmeer weten op vragen van deze krant. "Omdat het een relatief nieuw centrum is, waar veel mensen in- door- en uitstromen, is er sprake van veel eerste inschrijvingen. De basisvergoeding van het COA is hiervoor ontoereikend. Dat is de reden waarom het COA, voor 2015, in goed overleg extra financiële middelen ter beschikking heeft gesteld", aldus een woordvoerster. "Voor 2016 zal de situatie opnieuw tegen het licht worden gehouden. Uitgangspunt van beide partijen is dat de gemeente het werk budgettair neutraal kan uitvoeren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant