De Cuijkse onderwijswethouder Maarten Jilisen (VVD) kreeg kritiek maar kan verder met nieuwbouw van IKC Padbroek. (archieffoto: Diana Derks)
De Cuijkse onderwijswethouder Maarten Jilisen (VVD) kreeg kritiek maar kan verder met nieuwbouw van IKC Padbroek. (archieffoto: Diana Derks)

Cuijkse raad stemt in met bestemmingsplan IKC Padbroek

Politiek 63 keer gelezen

CUIJK | De Cuijkse gemeenteraad heeft vanavond ingestemd met het bestemmingsplan om aan de Dassenburcht in Cuijk het Integraal Kindcentrum (IKC) Padbroek te gaan realiseren met een kostenoverschrijding van 1,4 miljoen euro. De coalitiepartijen gingen schoorvoetend akkoord met het nu dus 5,6 miljoen euro tellende plan, waardoor alleen een rechtsgang van omwonenden nieuwbouw (mogelijk) nog in de weg staat.

Door Martijn Schwillens

De basisscholen De Zevensprong en De Harlekijn, kinderopvang en een nieuwe sporthal moeten in de toekomst onderdak vinden in het IKC Padbroek. Nog voor de eerste schop de grond ingaat, is al sprake van een overschrijding van bijna anderhalf miljoen euro. Dat zat geen van de raadsleden lekker, maar uiteindelijk stemden ABC, CDA, VVD en PvdA toch in met het bestemmingsplan. "Ik voel mij als raadslid tegen de muur gezet", zei Silvia Derks (PvdA), "Er is misgekleund en mensen hebben zitten slapen, maar tegen stemmen is kinderen en ouders in Padbroek zonder school laten zitten."
CDA-fractievoorzitter Joost Hendriks benadrukte: "Van alle argumenten die een paar jaar geleden zijn genoemd om deze locatie te kiezen, is helaas niets meer over! Het plan dat voorligt, is echter wel een prachtig plan." Rob Gertsen (VVD): "Het maatschappelijk belang weegt zwaarder dan de bezwaren van omwonenden. Als we de financiën niet beschikbaar stellen, is er geen plan. Wij willen zo'n 'worst case scenario' niet."

'Geen groen licht'
"Ons bekruipt het gevoel dat het college te lichtzinnig aan dit project is begonnen", zei Bregje van Lieshout (SP.) "Er is zoveel anders gelopen dan oorspronkelijk bedoeld", vond Hans Kerskes (D66). "Wij kunnen geen groen licht geven en vinden dat de locatiekeuze opnieuw bekeken moet worden." D66 kreeg bijval van SP en PLC, dat dreigde met een motie van wantrouwen tegen onderwijswethouder Maarten Jilisen (VVD), maar deze uiteindelijk niet indiende.
Pleun de Groot en Maarten Geijzers, namens de medezeggenschapsraden van beide scholen, pleitten als insprekers voor een snelle komst van het IKC. "Want die is nodig om de leefbaarheid op peil te houden. Het kan niet zo zijn dat enthousiasme over de plannen overslaat in frustratie over het uitblijven van nieuwbouw", onderstreepte Geijzers. De Groot tot slot: "Achter de schermen wordt hard gewerkt aan gezamenlijk beleid."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant