Tijdelijke woonunits zouden een alternatief kunnen zijn voor de huisvesting van statushouders.
Tijdelijke woonunits zouden een alternatief kunnen zijn voor de huisvesting van statushouders.

Ook Cuijkse raad wil 'nieuwe woonvormen' voor statushouders

Politiek 69 keer gelezen

CUIJK | Wethouder Rob Poel (PvdA) kan verder met plannen om te komen tot 'nieuwe vormen' van huisvesting voor statushouders in de gemeente Cuijk. Een plan van aanpak werd afgelopen week op hoofdlijnen aangenomen door de Cuijkse gemeenteraad.

Het plan van aanpak bestaat primair uit het realiseren van woningen in leegstaande kantoorpanden of gemeentelijke panden, die geschikt zijn of gemaakt kunnen worden voor huisvesting. Ook het bouwen van systeembouwwoningen, prefabwoningen of semipermanente woningen genieten de voorkeur van de gemeente. Een inventarisatie van leegstaande en gemeentelijke panden heeft nog niet geleid tot één of meer beschikbare panden. Met Mooiland zijn inmiddels wel gesprekken opgestart om 'nieuwe woonvormen te realiseren die geschikt zijn voor huisvesting van statushouders en bovendien geschikt voor jongeren en andere woningzoekers'. Een (groot) deel van de statushouders zal op de gangbare manier worden gehuisvest, dus via Mooiland. "Helaas hebben we als gemeente geen invloed op sociale huurwoningen die in de verkoop gaan, maar we brengen het uiteraard wel onder de aandacht bij Mooiland", zei Poel op vragen van de VVD, dat wil dat Mooiland leegstaande woningen uit de verkoop haalt. Alle partijen, CDA en SP voorop, willen voorkomen 'dat in Cuijk het beeld ontstaat dat Cuijkenaren die al lang wachten op een huis buiten de boot vallen omdat statushouders een woning toegewezen krijgen'. Een motie van D66 om een vastgoedfonds te realiseren, kreeg alleen bijval van PLC.

Taakstelling
De gemeente Cuijk heeft sinds 2012 te maken gehad met een verachtvoudiging van de taakstelling om statushouders te huisvesten. Van 7 toen, zijn dat er 58 geworden voor 2016. Poel: "We hebben nog een kleine achterstand (zes) voor 2015, maar ik ben ervan overtuigd dat we met dit plan van aanpak voor 2016 kunnen gaan voldoen aan onze taakstelling, inclusief de achterstand van vorig jaar."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant