Suzanne de Zoeten en Jacques van Geest proberen Rick Joosten (LPG), Rob Bannink (VVD) en Ben Peters (CDA) te overtuigen van hun motie.
Suzanne de Zoeten en Jacques van Geest proberen Rick Joosten (LPG), Rob Bannink (VVD) en Ben Peters (CDA) te overtuigen van hun motie.

Gravenaren gaan zelf over hun brandveiligheid

Politiek 190 keer gelezen

GRAVE | Nadat de Graafse brandweer onder regie is gekomen van de Veiligheidsregio heeft het bestuur daarvan besloten de ladderwagen af te stoten. Maanden van discussie volgden, niet vreemd met de Pallazzo-brand nog vers in het geheugen. Burgemeester Lex Roolvink: "Ik ben er niet gelukkig mee, maar hier is niets meer aan te doen. De ladderwagen gaat op termijn weg. Het besluit is elders genomen". Roolvink stelt voor: twee rookmelders gratis te verstrekken aan ieder huishouden. De steun hiervoor ontbreekt.

Door Annelies Graafsma

Dat wordt al tijdens de commissievergadering duidelijk, hoe sympathiek ook. VPGrave komt hierop met een alternatief. Jacques van Geest: "Het voorstel van rookmelders speelt onvoldoende in op de specifieke problemen van de historische binnenstad en van veiligheid in het algemeen: brand, maar ook inbraak, wateroverlast, verkeer enzovoort." Hij dringt in een motie aan op een brede discussie. Die moet gaan over de vraag: waar is de burger zelf verantwoordelijk voor en waar moet hij moet kunnen rekenen op de overheid? "We moeten stappen zetten in preventie en veiligheid. Zo'n discussie is nooit gevoerd", meent Van Geest, gesteund door Lijst Eijgenhuijsen. Roolvink vindt veiligheid belangrijk maar stelt dat de motie overbodig is, want 'het loopt goed'.
Ben Peters (CDA) zoekt een middenweg. Hij stelde in januari, in de commissievergadering, voor om een brandkeurmerk in het leven te roepen, net als het politiekeurmerk voor hang- en sluitwerk. In de raadsvergadering wordt hij minder concreet; Peters pleit ervoor de brede discussie over veiligheid te voeren bij de behandeling van de begroting. Hij vraagt een schorsing voor nader overleg, maar stemt uiteindelijk mee met de coalitie, dus tegen het alternatief van VPGrave. Is de discussie gesloten of komt Keerpunt 2010 later nog terug op de ladderwagen?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant