Afbeelding

'Toekomstvisie vormt leidraad voor Mills beleid'

Politiek 102 keer gelezen

MILL | De Toekomstvisie 2025 die de gemeente Mill en Sint Hubert onlangs heeft gepresenteerd, wordt door het Millse college van B en W gebruikt als 'leidraad voor lokaal beleid'. "Het is een product van ons allemaal: gemeenteraad en bewoners. Het geeft aan waar wij prioritering kunnen toebrengen om onze doelen te bereiken", vertelt burgemeester Antoine Walraven.

Walraven blikt kort terug op het proces dat is doorlopen tot aan de totstandkoming van de Toekomstvisie. "We hebben de aanbevelingen letterlijk opgehaald en besproken in de kernen", weet hij. "Wijk- en dorpsraden zijn er actief bij betrokken."

Regionaal en lokaal
Volgens Walraven past de Toekomstvisie ook prima in de Strategische Visie in het Land van Cuijk. "Daarin staat in grote lijnen beschreven waar we als regio naartoe willen, maar laat alle ruimte om het op lokale schaal op te pakken. Denk aan toerisme en recreatie, denk aan agrarisch beleid of leefbaarheid en krimpbeleid."
Wethouder Jos van den Boogaart verduidelijkt: "Alle gemeenten pleiten voor verbetering van toerisme en recreatie, maar wat bedoelen we dan bijvoorbeeld met betrekking tot De Kuilen? Willen we daar een bungalowpark of juist meer inzetten op dagrecreatie? Dat beslissen we toch vooral lokaal." Andersom is echter ook waar, weet Van den Boogaart. "AgriFood is inderdaad iets dat we op Noordoost-Brabantse schaal oppakken. De transitie in met name de veehouderij is iets wat overal speelt, maar de Toekomstvisie heeft wel duidelijk gemaakt dat 65% van onze inwoners vindt dat wij ons moeten hardmaken voor behoud van de agrarische sector (volgens velen onlosmakelijk verbonden met de gemeente, red.). Als er uit de regionale samenwerking een concept komt rollen, kijken we - als het ware met deze visie ernaast - of het past bij onze gemeente. Dat kan soms zelfs per deelgebied verschillen: Princepeel is nu eenmaal anders dan Tongelaar."

Kadernota
Walraven vertelt tot slot dat de Toekomstvisie ook wordt opgenomen in de Kadernota. "Zodat budgetten gehangen kunnen worden aan bepaalde projecten. Ook geven we daarin prioriteiten aan, want we kunnen niet alles in 2017 hebben gerealiseerd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant