Publieke bomen in Grave vogelvrij? (foto: Annelies Graafsma)
Publieke bomen in Grave vogelvrij? (foto: Annelies Graafsma)

Grave: Daandels moet huiswerk voor bomenbeleid overdoen

Politiek 186 keer gelezen

GRAVE | 'Kapvergunning vereist?', 'Groenbeleidsplan', 'Groenstructuurplan Grave', 'Groene kaart', 'Bomenverordening', 'Boswet'; raadsleden in Grave zien vorige week door de bomen het bos niet meer. Bomenbehoud is in Grave een emotioneel thema. Meerdere malen waren er burgerinitiatieven om de kap van monumentale bomen te voorkomen, recent op bastion De Kat en het Hofplein.

Door Annelies Graafsma

Gemeentebeleid is burgers meer betrekken bij de eigen groene leefomgeving, bezuinigen op groenonderhoud en regelgeving vereenvoudigen. Wethouder Eric Daandels (CDA) stelt voor de bomenverordening aan te passen om hoogwaardige bomen beter te beschermen. "Ik ben wettelijk verplicht om niet alleen monumentale bomen te beschermen; ook bos en bomenrijen buiten de bebouwde kom moeten beschermd worden. In de eigen tuin mag de burger sinds 2005 kappen zonder een vergunning, behalve als het om een monumentale boom gaat. Maar de grens van de bebouwde kom voor de Bomenwet is een andere dan die je tegen komt bij het bordje: '50 kilometer'."

Beter leesbaar
Bebouwde kom, het blijkt een onhandig wettelijk begrip. De meeste raadsleden raken het spoor bijster en haken af. Een enkeling vraagt door: "Hebben publieke bomen ook geen kapvergunning meer nodig?", vraagt Suzanne de Zoeten (VPGrave). Daandels: "De groene kaart is niet helemaal volledig." Als de discussie dreigt te verzanden, grijpt Eva Eijgenhuijsen in: 'Bomenbehoud is belangrijk, voor ons allemaal. Het voelt ongemakkelijk om over wat nu voorligt te besluiten'. Ze stelt voor een beter leesbaar voorstel te maken. Ze krijgt de gemeenteraad hierin mee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant