Langs de Lage Raam in de gemeente Mill worden bomen geplant door een kwekerij om CO2-uitstoot te compenseren. (foto: Diana Derks)
Langs de Lage Raam in de gemeente Mill worden bomen geplant door een kwekerij om CO2-uitstoot te compenseren. (foto: Diana Derks)

'Hopen dat pilot met bomen planten snel navolging krijgt'

Politiek 67 keer gelezen

MILL | De gemeente Mill en Sint Hubert laat een bosperceel naast de Raam beplanten met bomen en struiken ter compensatie van de CO2-uitstoot van het eigen gemeentehuis. Het gaat om een perceel van 4,5 hectare langs het riviertje. Boomkwekerij Ebben zal zorgdragen voor de beplanting.

"De groeiende economie heeft helaas ook gevolgen voor het klimaat. Dat verandert en het broeikaseffect is groot. Allerlei bedrijven willen het klimaat verbeteren. Niet elke agrariër of elk bedrijf kan dat doen door het dak eraf te halen. Zij willen echter wel hun CO2-uitstoot compenseren en doen dat vaak door ergens in tropische landen bomen te planten. Maar wij bieden ze nu een mooi alternatief in de Raamvallei", legt wethouder Jos van den Boogaart uit. "De grond en bomen zijn hier weliswaar iets duurder, maar omdat het een cofinanciering betreft dankzij beschikbare fondsen van de provincie, is het goed betaalbaar. Bovendien is het hier veel mooier en op deze manier leveren regionale bedrijven ook een mooie bijdrage aan de duurzame invulling van de regio waar hun werknemers wonen en recreëren."

Goede voorbeeld
De gemeente Mill en Sint Hubert wil het goede voorbeeld geven en zal daarom beginnen met het laten planten van bomen en struiken door Boomkwekerij Ebben. "Ons gemeentehuis kent een bepaald CO2-profiel", verduidelijkt Van den Boogaart. "Om dat goed te compenseren, laten wij 4,5 hectare duurzame natuur (bomen, hagen en struiken) aanleggen in de Raamvallei. Er komt uiteraard ook een bordje bij, zodat bezoekers weten dat de bomen die er staan een bepaald doel dienen. Het betreft in eerste instantie een pilot, maar we hopen uiteraard dat die snel navolging krijgt."
Langs de Raamvallei is inmiddels een perceel aangewezen waar Boomkwekerij Ebben binnenkort bomen kan kweken. "Die bomen zullen in totaal tien jaar staan en daarna moet een vooraf afgesproken eindproduct worden opgeleverd. Het gewenste eindplaatje is vooraf bekend", vertelt de wethouder. "Want er moeten uiteindelijk wel bomen en struiken blijven staan." Behalve met Ebben is de gemeente Mill en Sint Hubert inmiddels ook in gesprek met een tweede kwekerij.
Er is sowieso nog 680 hectare langs de Raam beschikbaar voor beplanting, maar de gemeente wil ook via bestemmingsplannen waarborgen dat in de toekomst percelen beplant kunnen worden. "Door bepaalde plekken langs de rivier te bestemmen als natuur."

Verborgen Raamvallei
De CO2-compensatie is één van de projecten van 'De Verborgen Raamvallei', waarin 21 regionale partijen afspraken hebben gemaakt over duurzame ontwikkeling van het (groene) gebied rond de Lage Raam; met name op het gebied van toerisme, recreatie en agrifood.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant