Een gemeenteraadslid in Bergen wordt stelselmatig bedreigd. (archieffoto: Ingrid Driessen)
Een gemeenteraadslid in Bergen wordt stelselmatig bedreigd. (archieffoto: Ingrid Driessen)

Gemeenteraadsleden in Bergen en Mook bedreigd

Politiek 104 keer gelezen

BERGEN | Een raadslid in de gemeente Bergen wordt stelselmatig (fysiek) bedreigd. Ook is er sprake van tenminste één geval van 'lichte bedreiging tegen college en raad' in de huidige raadsperiode. Sinds april 2014 is in de gemeente Mook en Middelaar eveneens aangifte gedaan voor bedreiging van een raadslid. Daarnaast werden twee raadsleden in Gennep 'onheus bejegend'. Bij de vijf gemeenten in het Land van Cuijk zijn gedurende de afgelopen twee jaar geen bedreigingen bekend.

Door Martijn Schwillens

Dat blijkt uit een inventarisatieronde van nieuwsblad De Maas Driehoek langs de acht gemeenten in het lezersgebied van de krant.
Een gemeenteraadslid uit Bergen wordt volgens een fractievoorzitter, die in samenspraak met het betreffende fractielid de wens heeft uitgesproken anoniem te blijven, stelselmatig bedreigd. "Van deze bedreigingen is met urgentie hoog aangifte gedaan", laat hij weten. "Tevens is het mij bekend dat de afgelopen jaren sprake was van minstens een lichte bedreiging gericht tegen het college en de gemeenteraad. Hiervan is melding gedaan."
In Mook en Middelaar werd de voorbije twee jaar eveneens een raadslid bedreigd. "Een dergelijke casus heeft zich in deze raadsperiode één keer voorgedaan bij een raadslid. De burgemeester heeft contact daarover gehad met het desbetreffende raadslid. Ook is de politie van de bedreiging op de hoogte gesteld", aldus de Mookse griffier Luc Berben.
De Gennepse (VVD-)raadsleden Janine van Hulsteijn en Holger Rodoe werden in oktober 2015 'onheus bejegend op social media' na een opiniestuk over vluchtelingen in deze en andere lokale kranten, maar tot aangifte kwam het niet. "Ineens zaten we zondag bij het ontbijt veiligheidsoverleg te voeren. Wat zijn de risico's en wat is de beste manier om hierop te reageren? Dat soort vragen. Daar wil je niet mee bezig zijn", zei Van Hulsteijn toen. Tot een officiële aangifte kwam het volgens de Gennepse griffier toen echter niet.

Land van Cuijk
In het Land van Cuijk zijn bij de griffiers geen bedreigingen van raadsleden bekend. Een dreigbrief voor een wethouder in Cuijk dateert al van vóór april 2014.
Bedreigingen zijn raadsleden in Boxmeer evenmin bekend, maar er ligt wel een protocol als dit toch mocht gebeuren. "Met onze raadsleden hebben we in zijn algemeenheid hier al eens over gesproken", vertelt raadsgriffier Toon Cornelissen. "De afspraak is dat in het geval dat een bedreiging zich voordoet de raadsleden zich kunnen wenden tot de burgemeester of griffier, dan wel kunnen aankloppen bij de vertrouwenslijn."
Afgelopen week bleek uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden dat zeven procent van de raadsleden (landelijk) overweegt te stoppen als gevolg van bedreiging. Zo'n twaalf procent twijfelt over een nieuwe raadsperiode 'als gevolg van bejegening'. Fractievoorzitter Frans Pekema van VVD Bergen besluit stellig: "Als ik bedreigd zou worden, doe ik onmiddellijk aangifte. Bedreiging was en zal ook nooit een reden zijn om te stoppen!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant