Bart Huckriede (links) en Werner Hendriks bij de nu nog maagdelijk lege plantvakken van de Blauwstraat. (foto: Tunnis.nl)
Bart Huckriede (links) en Werner Hendriks bij de nu nog maagdelijk lege plantvakken van de Blauwstraat. (foto: Tunnis.nl)

Make-over zal Blauwstraat in Oploo nieuw gezicht geven

Verkeer en vervoer 200 keer gelezen

OPLOO | Gemeenten met een groene ambitie kiezen voor een totaal nieuwe inrichting van verkeersgeleiders, maar ook op rotondes, parken en pleinen wordt gezocht naar een combinatie van bomen en vaste planten. Sint Anthonis wil ook die weg in slaan en beschouwt de Blauwstraat in Oploo als pilot. "Op kleine schaal hebben we de nieuwe aanpak al met succes toegepast op het Giesenplein in Wanroij, maar de Blauwstraat is het eerste grote project", zegt Bart Huckriede.

Hij is bijna tien jaar vakspecialist groen, natuur en landschap bij de gemeente Sint Anthonis en ontwerper van het vernieuwende groenplan dat de weg in Oploo een nieuw gezicht gaat geven. "Als de Blauwstraat tien jaar geleden zou zijn aangepakt, dan was er gekozen voor een traditionele lijnbeplanting van bomen, hier en daar wat hegjes en verder grasbermen. Dat was toen landelijk de algemene lijn", vervolgt Huckriede. "Je wordt creatiever als er schaarste is. Dan kijk je naar praktische zaken als overlast van boomblad en het vrij houden van nutsleidingen, maar je wilt ook een vitale beplanting die onderhoudsarm is en meer biodiversiteit biedt", legt Werner Hendriks uit. Als lid van de Werkgroep Blauwstraat heeft de 42-jarige groen-ingenieur meegedacht over het groenplan van zijn straat. "Iedereen kent de term openbaar groen, ik zou dit een openbare tuin willen noemen. Oploo zal trots zijn op zijn groene poort."

'Coproduceren'
Huckriede is zeer te spreken over de groepsparticipatie, zoals hij en projectleider Perry Peeters die in Oploo hebben ervaren. "Werner heeft er bijvoorbeeld met succes voor gepleit om een aantal bestaande bomen niet te kappen, zoals de prachtige eik bij de afslag naar de oude Gemertseweg." Huckriede spreekt tot slot over coproduceren. "Je maakt samen iets en dat is de beste manier om draagvlak te krijgen in het dorp."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant