Rianne Hillenaar (foto: Diana Derks)
Rianne Hillenaar (foto: Diana Derks)

'Mediation werkt eigenlijk in alle gevallen veel beter'

Zakelijk 351 keer gelezen

CUIJK | Het geniet eigenlijk niet de voorkeur om met mr. Rianne Hillenaar-Cöp tot afspraken te komen. De Boxmeerse van geboorte is immers mediator bij echtscheidingen en arbeidsconflicten. Maar voor wie dat een realiteit is, is Eerstmediation.nl -het bedrijf van Hillenaar aan de Grotestraat in Cuijk- het juiste adres. "Mijn ervaring is dat een huwelijk of arbeidsconflict in goed overleg beëindigen voor iedereen veel beter werkt dan hard tegen hard voor de rechtbank", aldus Hillenaar.

Ze noemt het zelf een 'life-changing event'. Het moment dat ze in 2009 haar juridische werkzaamheden uitbreidde met mediation. Eerst in Gouda, later in Nijmegen. "Al sinds 1993 ben ik werkzaam als procesjurist en advocaat", kijkt ze terug. "Eerst alleen bij arbeidsconflicten, later ben ik er familierecht bij gaan doen. In die hoedanigheid heb ik de nodige vechtscheidingen meegemaakt. Dat leidt tot zeer precaire familiesituaties. Kinderen zijn de dupe. Bij mediation gaat alles in goed overleg en wordt gezamenlijk gewerkt aan een oplossing. Ik zag niet alleen dat dat veel beter werkte, maar ook dat ik mij er als mens veel beter bij voelde. Het past meer bij mij, want ik voel mij eveneens hulpverlener."

Op eigen benen
Sinds 2011 was Hillenaar werkzaam als mediator en advocaat bij een advocatenkantoor in Nijmegen, maar sinds kort staat ze volledig op eigen benen. In Cuijk. "Veel advocaten doen mediation erbij, maar ik ga mij daar op focussen. Mensen kunnen bij mij aankloppen voor echtscheidingen en arbeidsconflicten."
Zowel bij beëindiging van een huwelijk als bij een arbeidsconflict draait het in 95 procent van de gevallen om communicatie en omgaan met elkaar, stelt Hillenaar. "Bij een verstoorde arbeidsrelatie is er altijd een aanleiding, maar komt de onvrede vaak pas later aan het licht als het al is geëscaleerd. Door mediation krijgen beide partijen inzicht in elkaars onvrede. Soms leidt dat ertoe dat mensen weer met elkaar verder kunnen en soms leidt het tot beëindiging van de arbeidsrelatie. Maar wel in overleg in plaats van hard tegen hard voor de rechtbank. Iedereen kent wel die personen op feestjes die drie jaar na hun ontslag nog steeds negatief over hun ex-werkgever praten. En wanneer bedrijven kiezen voor mediation geeft dat een positief signaal af naar andere werknemers: dat conflicten op een goede manier worden opgelost."

Voldoening
Die voldoening merkt Hillenaar ook wanneer gehuwde stellen uit elkaar gaan maar de voorkeur geven aan mediation boven een rechtsgang. "Het is echt een ander gevoel als je op een goede manier uit elkaar gaat dan wanneer je elkaar het leven zuur maakt", benadrukt ze. "We werken gezamenlijk aan een goed ouderschapsplan en echtscheidingsprocedure. En omdat ik jurist ben, neem ik tevens dat stuk op me. Dus administratief en juridisch is het helemaal geregeld."
Hillenaar stelt tot besluit dat iedereen een beroep op haar kan doen: "Ik werk ook op toevoegingsbasis, waardoor mensen die het normaliter niet kunnen betalen alleen een eigen bijdrage kwijt zijn."
Meer informatie: Eerstmediation.nl, Grotestraat 41, Cuijk, tel. 06-14065530, www.eerstmediation.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant