Sjaak Hendriks neemt afscheid van basisschool De Ratel.
Sjaak Hendriks neemt afscheid van basisschool De Ratel.

'Dankbaar' afscheid Sjaak Hendriks op De Ratel

Onderwijs 730 keer gelezen

GENNEP/MIDDELAAR | Hij telt de dagen niet af en tegen zijn afscheid ziet hij evenmin op. Vrijdag en maandag neemt Sjaak Hendriks afscheid van basisschool De Ratel, en van het onderwijs. Na 43 jaar gaat de Middelaarse schooldirecteur met pensioen. Voldaan kijkt hij terug op een mooie periode.

Door Jos Gröniger

"Er komt een eind aan een leven in het onderwijs", zegt Sjaak Hendriks. Na het afronden van de Pedagogische Academie begon hij in 1972 als onderwijzer op de Onze Lieve Vrouweschool in Middelaar. "In juli 1986 (in 1985 gingen kleuter- en lagere school samen) werd ik directeur van basisschool De Staaij", zegt Hendriks, die de school in zijn achtertuin tot 1 januari 2004 trouw bleef. "Daarna werd ik ruim twee jaar directeur van basisschool De Vonder in Ven-Zelderheide en kwam tien jaar geleden hier op De Ratel terecht."

Respect
Ook op De Ratel in Gennep-Zuid voelde hij zich thuis. "We zijn door de komst van het Pagepark sterk gegroeid tot een school met zo'n 365 leerlingen. Het werken met kinderen is prachtig en de functie van directeur is mij ook uitstekend bevallen. "Als directeur krijg je de gelegenheid om samen met het team te werken aan de verbetering van het onderwijs aan kinderen. De laatste maanden stond ik wat meer in de klas en werd ik bevestigd in mijn keuze voor onderwijs: samen met kinderen werken aan hun ontwikkeling. Daarom ben ik blij dat mijn laatste werkdag (maandag 29 februari) een dag voor en door kinderen van De Ratel is."
In de 43 onderwijsjaren maakte Hendriks de ontwikkelingen van dichtbij mee. "Het onderwijs zal altijd aan veranderingen onderhevig blijven. Maar niet iedere verandering is goed. Bijna maandelijks hoor je wel een aankondiging van een aanpassing in het onderwijs. Leerkrachten moeten daarmee kunnen omgaan, en dat doen ze. Daar heb ik groot respect voor. Zij zijn de professionals die vol overgave het onderwijs op peil houden; ondanks de toenemende werkdruk, de directer wordende kinderen en instanties die aan leerkrachten trekken. Er wordt veel van hen gevraagd hoor. Ik stel me regelmatig de vraag hoe de werkdruk verlaagd kan worden, zodat de leerkrachten hun vak goed kunnen blijven uitoefenen."
Sjaak Hendriks is van mening dat de bezuinigingen in het onderwijs geen effect meer kunnen sorteren. "In Nederland passen ze bij een bezuiniging ook nog een efficiencykorting toe. De overheid wil goed onderwijs voor een lage prijs. Ik zeg wel eens dat hier met de kaasschaaf niets meer af te halen is." De scheidend directeur kijkt nog eens om. "Ik heb veel plezier beleefd aan het werken met kinderen en met mensen die betrokken zijn op kinderen , mensen die de verbinding met hen aangaan. Ik sta aan het einde van mijn loopbaan en het team gaat door. Ik denk met plezier terug aan het werk hier. Daar dank ik de kinderen en de leerkrachten voor."

Afscheid
Sjaak Hendriks krijgt op vrijdag 26 februari tussen 16.30 en 18.30 uur een afscheidsreceptie aangeboden op BS De Ratel. Op maandag 29 februari neemt hij op een themadag afscheid van de kinderen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant