De kap van knotwilgen maakt de vestingwerken in Grave weer zichtbaar. (foto: Annelies Graafsma)
De kap van knotwilgen maakt de vestingwerken in Grave weer zichtbaar. (foto: Annelies Graafsma)

Oude vestingwerken Grave worden weer zichtbaar

Politiek 434 keer gelezen

GRAVE | De gemeente Grave heeft besloten het beeld van de oude vestingwerken terug te brengen in het stadslandschap. Dit past in de keuze van het college van B en W voor het profiel van Grave als vestingstadje. Jochem Bongers van BWZ-ingenieurs legt uit: "De Provincialeweg is helaas over de vestingcontouren gebouwd, maar we kunnen 'Bastion Kasteele' aan de andere kant van de weg, en het 'ravelijn' in de gracht, wel weer zichtbaar maken."

Door Annelies Graafsma

Het eerste project - de oude vestinggracht - is een samenwerking met Waterschap Aa en Maas en BWZ-ingenieurs. "De oude gracht langs de Lovendaalsingel is vanaf november, door aangebrachte grondheuvels, weer duidelijk in stervorm herkenbaar", vervolgt Bongers.

Buitenwerken
In de dertiende eeuw begon Grave met de bouw van muren en grachten. Historicus Leny van Lieshout van Stichting Graeft Voort verduidelijkt: "De buitenwerken van de vesting (driehoekige eilandjes met stervorm in de gracht) worden teruggebracht. Veel mensen kennen deze gracht van het aloude 'schaatsbaantje'. In vroegere tijden lag dit gebied helemaal vrij in het water, nu staan er huizen aan de gracht."

Baggerslib
In de gracht aan de Lovendaalsingel is al een aantal jaren overlast door blauwalgen. Om deze overlast tegen te gaan, gaat de gemeente het baggerslib verwijderen. Kikkers en vissen kunnen nu weer overleven. Naast het weghalen van de huidige beplanting en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, worden ook de knotwilgen verwijderd. Niet iedereen is daar blij mee. Van Lieshout licht toe: "we kunnen nu herstellen; bomen horen niet in het beeld van de vestingwerken".

Onder water
Er wordt nog meer 'hersteld ' in en om de oude binnenstad, als het aan het college van Grave ligt. Wethouder Eric Daandels (CDA) vertelt tot slot: "We brengen het historisch kenmerkende van Grave terug; strakke lijnen zullen zorgen voor beleving van vestingwerken. Het terrein van de dahliavereniging wordt onder water gezet. De vereniging verhuist naar Escharen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant