Impressie van hoe Hansa Oncology Clinics had moeten worden.
Impressie van hoe Hansa Oncology Clinics had moeten worden.

'Van luchtkasteel naar zeepbel, de tragiek van verloren transparantie' (ingezonden)

Politiek 176 keer gelezen

Er is al zoveel over gesproken. Hansa, Hansa en nog eens over Hansa. Maar is er eigenlijk al genoeg over gezegd? Wij vinden in ieder geval van niet. Natuurlijk waren er voordelen, spin-off, namelijk de bouw van een bestralingsbunker. Echter, de echte waarheid is nog steeds niet boven tafel. Hij ligt nog altijd in de diepste kerker van dit prachtige luchtkasteel verborgen.

Onder het mom van geheimhouding is deze kluis voorzien van zware dubbele houten deuren en kettingsloten van minimaal 750.000 stalen links. Maar kerkers liggen meestal opvallend dicht bij de beerput. En hoewel deze beerput ook afgesloten is, beginnen de onfrisse geuren langs de randen wat omhoog te kruipen. Het wordt tijd dat er echt een frisse wind komt waaien. Die put en die kerker moeten leeg.

Wat betekent transparantie nog in Boxmeer op deze manier? Met een meerderheid in de Raad is het makkelijk om dit onder 'geheim' te houden. Maar de mensen van Boxmeer willen nu toch echt weten hoe het allemaal in elkaar zit. Hoe zat het nu met die verdwenen tonnen, betaald door alle inwoners van Boxmeer? Wat is er over gebleven van deze eens zo mooi gepresenteerde illusie, en hoe liggen de verantwoordelijkheden?

Hoe kun je zo nog vertrouwen uitstralen als college of als Raad als één van de fundamenten van de democratie, namelijk transparantie naar de burgers, met voeten wordt getreden? En waarom precies? Zijn we bang dat er blunders naar buiten worden gebracht? Worden er ego's geschaad? Doet dit de lokale politiek geen goed? Wij roepen het college en de Raad dan ook op om nu eindelijk eens openheid van zake te geven. Veeg die beerput schoon. Haal de geheimhouding eraf, trek er lering uit en analyseer het in de openbaarheid van de Raad. Neem je verantwoordelijkheid!

Want als dit maar blijft voort sudderen, dan zou dit luchtkasteel wel eens kunnen veranderen in een enorme zeepbel. En zeepbellen spatten uit elkaar…Allemaal. En daar zit geen partij op te wachten als dit vlak voor de verkiezingen gebeurt…

VVD-fractie
Boxmeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant