De Kleine Lier: Raad van State fluit Mook en Middelaar terug

Politiek 100 keer gelezen

MOLENHOEK | De Raad van State (RvS) heeft een streep gehaald door de plannen voor het 'landgoed De Kleine Lier'. Het gehele bestemmingsplan van de gemeente Mook en Middelaar (raadsbesluit 9 april 2015) moet worden vernietigd.

Het plan is volgens de hoogste bestuursrechter op verschillende en belangrijke onderdelen onzorgvuldig voorbereid. De gemeente is ten onterechte uitgegaan van vijf hectare nieuwe natuur in plaats van de voorgeschreven tien hectare. Het plan laat verder teveel nieuwbouw toe (een landgoedwoning, educatiecentrum c.q. onderwijsvoorziening, veldschuur en schaapskooi). Er is dan volgens de uitspraak geen sprake meer van uitbreiding van enige bestaande bebouwing. Ook is niet voldaan aan de wettelijke eis dat het landgoed voor 90% openbaar toegankelijk moet zijn.

Aanvaardbaarheid
Tenslotte vindt de Raad van State dat de gemeente verzuimd heeft nader onderzoek te doen naar de aanvaardbaarheid van een educatiecentrum, het op ruime schaal toestaan van evenementen en naar de 'verkeersaantrekkende' werking van het landgoed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant