Leken gaan voor in de diensten in de Lindense Lambertuskerk. (foto: Diana Derks)
Leken gaan voor in de diensten in de Lindense Lambertuskerk. (foto: Diana Derks)

Linden 'wil eigen kleur bijdragen aan brede palet van de kerk'

Religie 371 keer gelezen

LINDEN | Strijdbaar zijn ze, de leden van de contactgroep Kerk Linden. Ze willen op korte termijn in gesprek met de Cuijkse fusieparochie H. Martinus om hun plannen, om de Lambertuskerk open te houden, te bespreken. "Want voordat het beleidsplan definitief wordt, willen wij wel zekerheid hebben dat we de tijd krijgen om het uit te werken", benadrukt Ton Keijzers namens de contactgroep.

Ze voelen zich geen moedige Batavieren die dapper strijden tegen de machtige overheersers. Bewust 'dat ze ons dwars vinden', zijn ze zich wel. Die opstandige houding hoeft volgens contactgroeplid Herman van Rhee echter geen sta-in-de-weg te zijn om de Lambertuskerk in Linden in de toekomst open te houden. "Maar we willen wel een eerlijke kans krijgen om een plan uit te werken dat voorziet in een eigen kerk voor Linden. Ook na de drie tot vijf jaar die zijn genoemd als de jaren waarna de kerken op slot moeten."
Want de kerk op slot, zo zeggen ze, 'is de doodsteek voor Linden'. "Want de kerkgemeenschap is ook de dorpsgemeenschap. Deze kerk is een bindmiddel. We hebben hier wat te verdedigen", stelt Jan van den Broek.

Draagvlak
Want dat er draagvlak is om de kerk open te houden, daarover hoeft volgens Keijzers geen misverstand te verstaan. "Wij hebben voldoende vrijwilligers die een kerkdienst kunnen garanderen en zich willen inspannen voor de kerk. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst." Van Rhee: "Innovatief pastoraat is één van de poten van de fusieparochie. Daaraan kunnen wij écht iets toevoegen. Wij hebben in totaal vijf vrijwilligers die in staat zijn een prima liturgische viering te maken. Dat komt ook helemaal overeen met het tweede Vaticaans Concilie, waarin leken werden aangespoord om in diensten voor te gaan. Wij willen onze eigen kleur bijdragen aan het brede palet van de kerk. Maar dan moet wat wij hier kunnen, wel worden herkend en erkend." En dus zijn ze in Linden afhankelijk van de grillen van het bisdom, ook als de H. Martinusparochie akkoord gaat met het beleidsplan. "Wij kunnen een actieve en constructieve rol spelen binnen de fusieparochie, maar dan hebben we groen licht nodig, inclusief de financiën. Ons historisch vermogen was afdoende om de eigen broek op te houden", weet Van den Broek. "Maar ze mogen ook de kerk voor een symbolisch bedrag van één euro aan ons verkopen."

Lees meer in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 8 maart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant